Topnyheder

Forsker: Arktis bliver isfri for første gang i 100.000 år


Arktis' is er ved at smelte. Den svindende havis får konsekvenser for dyrene og klimaet. Foto: Pixabay

De stigende temperaturer og den svindende is kan meget vel betyde, at Arktis allerede i september i år vil være isfri. Det er ikke sket de seneste 100.000-120.000 år.

Vurderingen kommer fra Peter Wadhams, der er professor i oceanisk fysik. Han er desuden chef for Polar Ocean Physics Group ved fakultetet for Applied Mathematics and Theoretical Phsyics ved Cambridge University i Storbritannien.

På baggrund af de seneste satellitdata fra U.S. National Snow & Ice Data Centre fortæller han til det britiske medie The Independent, at han fastholder en prognose, han fremsatte for fire år siden om, at Arktis vil blive isfri. Definitionen på et isfri Arktis er, at den centrale del af Arktis og Nordpolen er fri for is.

- Jeg forudser fortsat, at den arktiske is meget vel kan forsvinde, det vil sige, at arealet vil være under 1 mio. km2 i september i år. Selv hvis isen ikke helt forsvinder, er det meget sandsynligt, at den vil nå et rekordlavt niveau i år (bundrekorden er 3,4 mio. km2, red.), siger Peter Wadhams og vurderer, at hvis isen ikke forsvinder i år, vil den gøre det næste år.

Mindre is øger global opvarmning

Satellitdataene, der endnu er foreløbige, viser, at der den 1. juni blot var 11,1 mio. km2 is i området, hvilket er noget lavere end gennemsnittet set over de seneste 30 år på 12,7 mio. km2. Forskellen på ca. 1,6 km2 svarer til knap fire gange Tysklands størrelse.

Jo mindre is, der er på Jorden, desto mørkere vil kloden være, og dermed vil den absorbere endnu mere varme fra solen, hvilket accelererer den globale opvarmning.

Professor Jennifer Francis fra Rutgers University i USA tror ikke på, at Arktis vil blive isfri før engang mellem 2030 og 2050, men understreger, at udviklingen i området er "meget usædvanlig", og hun forudser ligesom Peter Wadham en bundrekord i september.

Det faldende isareal har allerede fået konsekvenser for isbjørnen, der er nødsaget til at finde føde i andre egne, og det fører ikke kun til sult, men også sammenstød med mennesker.

Klimatolog: Politikerne lytter ikke

Dr. Peter Gleick, der er klimatolog, ønsker ikke at udtale sig om Peter Wadhams prognose.

- Hvis det er forkert, giver det bare anledning til, at klimaskeptikere og -benægtere vil kritisere hele forskningsområdet, siger Peter Gleick til The Independent.

Han tilføjer dog, at det er dybt bekymrende, at Arktis' is svinder, da det vil få store konsekvenser for klimaet og økosystemerne på planeten:

- Vi er på et løbsk tog, og forskerne blæser i fløjten, men politikerne er stadig ved at skovle kul ind i kedlen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE