Topnyheder

Ægproducenter stopper med at blende levende kyllinger i 2020

Livet for hanekyllinger i ægbranchen er kort. Efter udklækning bliver de på et transportbånd ført videre til den visse død; enten blendes eller gasses de ihjel, da de ikke kan lægge æg og derfor er overflødige for producenterne.

Nu er der imidlertid sket et dyrevelfærdsmæssigt gennembrud i USA. Det skriver dyreværnsorganisationen Humane League i en pressemeddelelse.

Efter forhandlinger mellem United Egg Producers, der repræsenterer ca. 95 pct. af alle ægproducenter i USA, og Humane League, har United Egg Producers lovet at stoppe med at slå de nyklækkede hanekyllinger ihjel senest i 2020 - og gerne før hvis man finder en løsning, der kan betale sig.

Venter på en brugbar løsning

Der er forsket i alternativer, såsom at kønsbestemme de ufødte kyllinger, men en brugbar løsning i den store produktion er endnu ikke fundet.

- Vi er klar over, at der er flere internationale forskningsprojekter i gang inden for dette område, og vi opfordrer til, at man udvikler et alternativ med henblik på at stoppe aflivningen af daggamle hanekyllinger i 2020, eller så snart det er kommercielt og økonomisk muligt, siger Chad Gregory, præsident og CEO for United Egg Producers.

3,2 mio. hanekyllinger aflives i Danmark

Den næsten øjeblikkelige aflivning af hanekyllinger forekommer i både den konventionelle og økologiske produktion, og i Danmark bliver omtrent 3,2 millioner daggamle hanekyllinger gasset ihjel.

Kun producenter bag æg mærket med "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse" lader hanekyllingerne leve; de bliver i stedet opdrættet som økologiske kyllinger med henblik på senere slagtning.

Tiltaget i USA kan ses som en del af den bevægelse, der er i gang ikke kun i USA, men også i Danmark, hvor forbrugernes ændrede vaner og dyreværnsorganisationers pres har fået flere producenter til at gå væk fra brugen af buræg.

Både McDonald's og Taco Bell har lovet at fjerne buræg i deres amerikanske restauranter inden for en årrække. Herhjemme har Lidl stoppet salget, og det samme gør Coop.

Nedenfor ses en skjult optagelse af hanekyllingernes korte liv optaget af Anonymous for Animal Rights.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE