Topnyheder

Venstre-politiker: Landmænd skal advares før kontrolbesøg


Dyrenes Beskyttelse er imod Venstres forslag om, at landbruget i Silkeborg Kommune i stigende grad skal advares inden kontrolbesøg. Foto: Pixabay

"Hej, vi kommer forbi og tilser din gård i morgen." Myndighederne bør i flere tilfælde advare landmanden om, at de kommer på besøg for at tilse dyrene og øvrige forhold såsom brugen af sprøjtegifte.

Sådan lyder det fra Venstres Jarl Gorridsen (V), der er formand for Silkeborgs Plan-, Miljø- og Klimaudvalg, til DR P4 Østjylland. Det skriver TV Midtvest.

- Vi er jo ikke sat i verden for at finde fejl hos landmændene. Vi skal sørge for, at dem, der ikke kan finde ud af det, bliver bedre, siger han til DR P4 Østjylland.

Han uddyber, at han ikke ønsker helt at afskaffe de uanmeldte tilsyn, men at der skal være færre af dem. Forslaget vækker glæde hos Landboforening Midtjylland.

Dyrenes Beskyttelse mener imidlertid, at forslaget vil forringe dyrenes velfærd, og at man tværtimod skal øge antallet af uanmeldte kontroltilsyn.

- Der er brug for flere - ikke færre - uanmeldte kontrolbesøg. Man finder langt flere sager om regelbrud, når der bliver foretaget uanmeldte besøg, end når der bliver ringet på forhånd, siger Dyrenes Beskyttelses dyrlæge med ansvar for Jylland, Inger Lund Overgaard, til Globalen.

Flere overtræder reglerne

I 2015 var der i alt 137 tilsyn, som var både anmeldte og uanmeldte, og det førte til lige så mange henstillinger og indskærpelser: hhvs. 10 henstillinger og 127 indskærpelser.

Hver tredje tilsynsbesøg i Silkeborg er uanmeldt, mens det i Randers er hvert tiende. I Viborg har man slet ingen uanmeldte besøg.

Sidste år kom det frem, at hver sjette landmand har ulovlige sprøjtegifte stående, og en rapport fra Fødevarestyrelsen fandt, at godt hver fjerde svineproducent overtrådte reglerne i 2014, mens det for producenterne i fjerkræbranchen var knap hver fjerde.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE