Topnyheder

Kommune vil beskytte drikkevand mod sprøjtegifte - landbruget protesterer


Egedal Kommune forbyder brugen af sprøjtegifte på et særligt sårbart areal. Landbruget protesterer. Foto: Pixabay

Byrådet i Egedal Kommune i Nordsjælland har nu besluttet at forbyde brugen af sprøjtegifte på et 67 hektar stort areal, der leverer drikkevand til 30.000 borgere. Beslutningen møder dog modstand fra landbruget.

Ifølge Politiken er kommunens beslutning om et totalforbud truffet, efter at Naturstyrelsen har offentliggjort en kortlægning af Danmarks grundvand. Den viser, at arealer på i alt ca. 5.000 km2 kan have behov for bedre beskyttelse mod nitrat og sprøjtegifte. Til sammenligning er Sjælland godt 7.000 km2.

- Vi har undersøgt det meget grundigt, og området er så sårbart, at vi ikke længere tør løbe risikoen for en nedsivning af sprøjtemidler, siger SF's Peter Hansen, der er formand for teknik- og miljøudvalget i Egedal Kommune, til Politiken.

Landbruget protesterer

Danva, der er interesseorganisation for vandbranchen, bakker op om forbuddet.

- Vi er meget interesserede i, at vores drikkevandsmagasiner bliver beskyttet mod forurening og eventuelle ulykker, og det er primært pesticidforurening fra landbruget, der er tale om her, siger Danvas formand Lars Therkildsen ifølge Ritzau.

Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer (L&F) mener dog, at forbuddet er helt unødvendigt, da grundvandet ikke er forurenet.

- Der er intet behov for at lave en så voldsom restriktion. Jeg savner den faglige begrundelse, og det er med til at give et forkert indtryk af, hvad moderne pesticidanvendelse er, siger L&F's formand, Martin Merrild, til Ritzau.

Danvas Lars Therkildsen mener dog, at forbuddet er et tegn på rettidig omhu.

- Historien viser, at der kan gå mellem 10 og 20 år, før man ser pesticider i grundvandet. Vi råber vagt i gevær, og vi gør det i god tid, for man behøver ikke altid se en forurening, før den kommer. Den kan komme som en tyv om natten, siger han.

Aarhus vil også indføre et forbud

Både boligejerne og landmændene berørt af forbuddet vil blive tilbudt økonomisk kompensation. L&F mener dog, at landmændenes kompensation på mellem 30.000 og 250.000 kr. er for lav.

Aarhus Kommune har også bebudet et forbud mod brugen af sprøjtegifte i sårbare drikkevandsområder samt tilbudt økonomisk kompensation. Her har landbruget ligeledes protesteret og truet med at anlægge sag mod kommunen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE