Topnyheder

Anklage: Grise med sår lever i knæhøj afføring hos prisvindende producenter


Ligesom mantraet lyder fra branchen i Danmark, sådan lyder det også i Storbritannien; at landbrugene har en høj dyrevelfærd. Det modsatte viser sig dog ifølge dyreværnsorganisationen Animal Equality at være tilfældet på tre udvalgte britiske svinelandbrug, der er blevet filmet med skjult kamera i perioden januar til maj.

- Denne nye undersøgelse afslører, at prisvindende landbrug tvinger grisene til at leve under beskidte og kedelige forhold, hvor mødre fastlåses i bure, som forhindrer dem i at give deres unger føde - unger, som ofte dør lige ved siden af mødrene, skriver Animal Equality på sin hjemmeside.

- Hvis disse landbrug med deres priser, MBE'ere (en royal pris) og lukrative supermarkedskontrakter er det bedste, som industrien kan præstere, så forestil jer, hvor dårlige forhold der hersker på "gennemsnitlige" landbrug, skriver Animal Equality.

Døde og døende unger

På Sand House Farm i Lincolnshire, der drives af BPEX Chair ledt af Meryl Ward, som i 2013 vandt en royal pris for at forbedre dyrevelfærden, lever grisene i knæhøjt skidt.

To efterforskere fra Animal Equality besøgte farmen i januar og maj og filmede søer med store sår, flere døde eller døende unger, en gris med bidesår, grise henvist til betonindhegninger uden mulighed for stimulering, rutinemæssig halekupering og afklippede haler, der var smidt i staldgangen.

På en anden farm - Crockway Farm i Dorset - der ejes af det prisvindende firma JMW Farms, filmede to efterforskere drægtige søer, der var fikserede - en praksis, der blev forbudt i Storbritannien i 1999.

De så også grise med sår på ørerne, der menes at være forårsaget af andre grise, som keder sig på grund af manglende muligheder for stimulering i båsene. Der var også en død gris, som andre grise var begyndt at spise, søer med store sår på kroppen og snuderne og adskillige døde eller døende unger.

Død gris i staldgangen

På en tredje farm - Bourne Farm i Dorset - fandt to efterforskere grise i overfyldte og beskidte båse, hvor gulvene var tildækket af afføring og urin. En død gris var desuden smidt i staldgangen, hvilket øger risikoen for sygdomme.

Loven i både Storbritannien og EU foreskriver, at grise på grund af deres høje intelligens skal stimuleres i berigede indhegninger med for eksempel halm.

- På trods af dette så havde de fleste af de grise, vi filmede ingen former for berigelse, mens andre blot havde beskidte objekter hængende på kæder, skriver Animal Equality.

Professor: Forbrugerne ville blive chokerede

Konsekvenserne ved, at grisene keder sig, er bl.a., at de begynder at bide hinanden i halerne. Rutinemæssig halekupering er forbudt og må kun udføres, hvis det er den absolut sidste mulighed for at løse problemet med halebid. Ifølge Animal Equality var alle grise på de tre landsteder imidlertid halekuperede - selvom man ikke havde forsøgt sig med stimulering.

- Ingen fornuftig person kan undgå at blive forfærdet over forholdene, som disse højt intelligente og følsomme dyr lever under. Forbrugerne ville blive chokerede, hvis de kendte sandheden om disse forhold, som grisene vokser op under, siger Andrew Knight, der er professor ved Animal Welfare and Ethics på University of Winchester, efter at have gennemset Animal Equalitys optagelser.

Se flere billeder fra farmene på Animal Equalitys hjemmeside.

Globalen kontaktede The National Pig Association skriftligt den 1. juni vedr. anklagerne, men har endnu ikke fået svar. Heller ikke Agriculture and Horticulture Development Board er vendt tilbage på Globalens skriftlige henvendelse.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk