Topnyheder

Meteorolog og tidligere klimaskeptiker: Kloden er syg


Klodens vejr har ændret sig i takt med den globale opvarmning, lyder det fra meteorolog Paul Douglas. Foto: Roberto Rizzato/flickr

Symptomerne på global opvarmning bliver tydeligere og tydeligere, og det vejrmønster, som de unge oplever i dag, er ikke det samme, som deres bedsteforældre oplevede, da de var på samme alder.

Sådan lyder det i en kronik i The Guardian af Paul Douglas, der er meteorolog fra Pennsylvania State University.

Oprindeligt var han selv skeptisk over for forskningen, der pegede på, at de nuværende klimaforandringer var menneskeskabte. Men hvad han oplevede af symptomer på global opvarmning i slutningen af 1990'erne fik ham til at ændre holdning. Og siden er symptomerne blot blev endnu mere tydelige.

- Både Nasa og lokale landmænd har bekræftet en længere vækstsæson med flere allergener, plantesygdomme og invasive arter. Regnmængden øges; våde områder bliver endnu vådere. Siden 2004 har min hjemstat Minnesota oplevet fire separate oversvømmelser, som ellers kun forekom én gang hvert 1.000. år, skriver Paul Douglas.

Et par grader betyder meget

Han forklarer, at varmere luft holder i længere tid på regnvandet, hvilket betyder, at når det så endelig regner, bliver mængden af regn markant større end normalt, hvilket fører til oversvømmelser.

Han henviser desuden til udtalelser fra dr. Kevin Trenberth fra National Center for Atmospheric Research i Boulder, Colorado, som har sagt, at vejrfænomener, der tidligere var sjældne, ikke længere er nær så sjældne.

- Adskillige datasæt bekræfter, at Jorden har en let feber, skriver Paul Douglas og fortsætter:

- Folk spørger mig: "Hvad betyder et par grader, Paul?" Nuvel, hvornår var din temperatur sidst et par grader højere? Og da havde du det sandsynligvis dårligt. Og der var tydelige, håndgribelige symptomer: svedeture, kuldegysninger, hovedpine, kvalme. Din læge satte et termometer i din mund og bekræftede, at du havde feber. Du begyndte nok ikke at modsige lægen eller benægte diagnosen.

Iransk by nåede næsten 74 grader

Han forklarer, at vejrmønstret har ændret sig på hele kloden og er blevet mere uregelmæssigt end tidligere. Forskning peger på, at global opvarmning af Arktis påvirker og svækker Golfstrømmen, der styrer Jordens vejrsystemer og dermed fastholder vejrmønstre i de samme egne i længere perioder.

Det kan betyde længerevarende tørke i nogle områder og mere regn i andre. Et eksempel var den iranske by Bandar Mahshahr, der den 31. juli sidste år opnåede hele 73,9 grader celsius.

- Symptomerne på planetens accelererende opvarmning kan nu ses i vejret. Tag en avis eller tænd for tv'et og se tegnene på klimaets flygtighed, der sparker til vejrforstyrrelser. Fra flammehavet, der hærgede Fort McMurray, Alberta, til gentagende oversvømmelser af Houston, brændende hede i Indien, endeløs tørke fra Californien til Australien og et globalt rekordår for orkaner, tyfoner og cykloner i 2015 - symptomerne på et varmere økosystem bliver sværere at nedtone eller benægte, skriver han.

"Videnskab er organiseret skepsis"

Dog anerkender han også fuldt ud, at det er nødvendigt at være skeptisk.

- Nogle af verdens største skeptikere er forskere. Faktisk er videnskaben organiseret skepsis. Klimaet og vejret er to sider af samme sag; det hele hænger sammen. Klimaforskere fortæller os, at klimaet bliver varmere, og meteorologer følger symptomerne: usædvanligt vejr, der forekommer med en foruroligende hyppighed. Selv hvis du ikke tror på klimaforskerne eller din lokale meteorolog, så gør dig selv og dine børn en tjeneste: Tro dine egne øjne. Det er ikke noget, du forestiller dig. Og det her er ikke din bedstefars vejr mere.

Paul Douglas har stiftet virksomheden AerisWeather, der overvåger det globale vejrsystem for virksomheder, så de kan sikre deres leverandørkæde.

- Hvis jeg laver spin på dataene og kun ser, hvad jeg ønsker at se, så mister jeg min forretning. Jeg må fyre gode mennesker. Jeg har ikke råd til at se væk, bare fordi data gør mig urolig.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk