Topnyheder

Kina vil have borgerne til at skære ned på kødet


Nye kostråd i Kina har til hensigt at sænke borgernes kødforbrug. Foto: teflsearch.com/creative-commons

Myndighederne i verdens mest folkerige nation, Kina, har netop lanceret nye kostråd, der sammen med en miljøorganisation har til hensigt at få landets borgere til at skære ned på kødforbruget. Det skriver flere medier.

Følger kineserne rådene, vil det ikke kun øge folkesundheden, men også føre til et mærkbart fald i udledningen af drivhusgasser fra kødproduktionen.

I de tidligere kostråd fra 2007 anbefalede myndighederne et dagligt indtag af kød på maksimalt 75 g. og minimum 50 g. Den nye vejledning har samme maksimale loft, men minimumsanbefalingen er sænket til 40 g., fordi der er et stigende antal overvægtige i landet. Anbefalingen lyder endvidere, at man maksimalt bør indtage 200 g. dagligt af både kød- og mejeriprodukter.

Mindre kød kan måles i det globale CO2-udslip

Der er godt nok ikke tale om den helt store forskel i den nye anbefaling, men ud over en sænkning af den nedre grænse vil de nye kostråd i modsætning til de forrige blive promoveret i et samarbejde mellem Kinas fødevarestyrelse og miljøorganisationen WildAid.

Organisationen vil i forlængelse af sin kampagne søsat i 2011 - 5 To Do Today - sætte fokus på, at kineserne ikke blot fremmer deres egen sundhed ved at skære ned på kødforbruget, men også vil gavne klimaet og miljøet.

Der er produceret store bannerreklamer med kendte personer, som skal udbrede kendskabet til de nye kostråd i hele landet.

Mindre kød kan måles i det globale CO2

Det reelle kødforbrug i landet er dog væsentligt højere end både de tidligere og nyeste anbefalinger. FN's fødevareenhed FAO vurderer, at en kineser gennemsnitligt forbruger godt 300 g. kød- og mejeriprodukter dagligt - altså 50 pct. over den maksimale anbefaling.

Marco Springmann, der forsker i klima og bæredygtighed ved University of Oxford, fortæller, at det vil det få en massiv effekt, hvis det daglige indtag af rødt kød falder med 100 g. per indbygger frem mod 2050. Med udgangspunkt i sin egen forskning vurderer han, at et sådant fald vil skære CO2-udledningen fra landbruget med godt én milliard ton, svarende til hvad Brasilien udleder på to år.

Ifølge en rapport fra WildAid vil Kina - hvis borgerne følger de nye anbefalinger - skære udledningen af drivhusgasser fra kødproduktionen med, hvad der svarer til 1,5 pct. af verdens samlede udledning af drivhusgasser.

Forsker: Medtag klimabelastningen i kostrådene

Marco Springmann foreslår, at myndighederne rundt om i verden i deres kostråd begynder at medtage og oplyse om de miljø- og klimamæssige konsekvenser, som kosten har - og det er netop, hvad WildAid har i tankerne.

- Det, vores program forsøger at kommunikere ud, er fordelene ved en klimavenlig adfærd, siger Matt Grager, klimaansvarlig ved WildAid, til Washington Post.

- Med hensyn til at spise sundt eller spise mindre kød, er budskabet, at det er sundt for dig, og det er sundt for planeten, så det er en win-win situation. Jeg vil mene, at for ethvert land enten med en stor befolkning eller et højt indtag af kød bør det være et hovedbudskab for både folkesundheden og klimaforandringerne.

Så meget fylder kødproduktionen arealmæssigt

Kinas kødforbrug er seksdoblet siden 1978, og på verdensplan er det også stigende. Ifølge World Resources Institute bruges 25 pct. af klodens areal til græssende kvæg. Antarktis er ikke medregnet.

Herhjemme anbefaler Fødevarestyrelsen, at man maksimalt spiser 500 g. tilberedt kød fra firbenede dyr om ugen, svarende til to-tre varme måltider om ugen.

- Årsagen til, at vi anbefaler denne grænse, er, at der i flere videnskabelige studier ses en sammenhæng mellem det at spise meget af de røde kødtyper (alt kød, der er rødt inden stegning, red.) og udvikling af visse typer af kræft, skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk