Topnyheder

Organisation: Fødevaregigant torturerer kyllinger til døde


Deforme og syge kyllinger, der gispende efter vejret er ude af stand til at bevæge sig. En kylling, der er angrebet af insekter og andre, som kastes rundt af medarbejdere med skader til følge.

Den er tilsyneladende gal igen for den store fødevareproducent Tyson Foods, hvis fjerkræproducenter også før har været i dyreværnsorganisationers søgelys for en kritisabel behandling af dyrene. Ifølge USA Today er det fjerde gang på blot et år, at et landbrug under Tyson Foods afsløres i eller anklages for dyresmishandling.

De nyeste optagelser (videoen er øverst i artiklen) fra organisationen Mercy For Animals viser, hvad der angiveligt skulle være adskillige tilfælde af dyremishandling på et landbrug i Lewisburg, Tennessee, USA, - et landbrug, der er kontraktligt bundet hos Tyson Food. Optagelserne er lavet mellem den 26. marts og 10. maj af en af organisationens medarbejdere, der har arbejdet undercover på gården.

Får revet hovedet af

I den nye video er der også tilføjet optagelser fra det forgangne år på andre slagterier og landsteder rundt om i USA. Som konsekvens af de gentagende afsløringer driver Mercy For Animals hjemmesiden www.tysontorturesanimals.com, hvor afsløringerne fra Tyson Foods løbende lægges ud.

Videoerne viser bl.a.:

  • Medarbejdere, der tæver dyrene, brækker nakken på dem og efterlader syge og tilskadekomne dyr uden mulighed for mad og drikke.

  • Kyllinger bliver kastet rundt, hvilket påfører dem brud og andre skader.

  • Kyllinger, der får revet hovedet af, mens de endnu er levende.

  • Kyllinger, der vokser så hurtigt, at de ikke kan bære deres egen vægt og hyppigt dør pga. organsvigt.

  • Kyllinger, der er døende eller syge og ikke kan bevæge sig.

  • Tusindvis af kyllinger, der står tæt i haller uden vinduer, mens de går i deres egen afføring og urin.

- Tyson Foods torturerer bogstaveligt talt kyllingerne til døde. De er klemt sammen i beskidte lader uden vinduer, hvor de kastes rundt, sparkes og udsættes for anden brutal handling fra uansvarlige medarbejdere, og de er fremavlet til at vokse så hurtigt, at de lider af smertefulde deformiteter i benene og hjerteanfald. Denne syge dyremishandling bør intet selskab med moral støtte. Tyson Foods har ikke kun magten, men også et etisk ansvar for at afslutte en af de værste former for dyremishandling i sin produktionskæde, siger Nathan Runkle, præsident for Mercy For Animals i en pressemeddelelse.

Tyson Foods: Det skal undersøges

Tyson Foods meddeler ifølge Huffington Post, at man vil undersøge anklagerne mod Lewisburg nærmere.

- Det er rystende for os at se syge eller tilskadekomne fugle, hvilket er årsagen til, at vi har en god historik, når det handler om hurtigt at reagere på dyrevelfærdssager. Vores dyrlæger og dyrevelfærdseksperter vil nærmere undersøge disse påstande, der genbruger gamle videoklip om forhold, som vi allerede har efterforsket og handlet efter. Hvis vores efterforskning af denne gård (Lewisburg, red.) viser, at der er noget galt, vil vi med det samme handle på det.

Matt Rice, der er leder af Mercy For Animals' efterforskningshold, siger dog til Huffington Post, at en del af det, der sker i videoen ikke er ulovligt, men faktisk betragtes som normalt i industrien.

- Denne sag illustrerer behovet for stærkere lovgivning og tilsyn for at forebygge og retsforfølge dyremishandling i industrilandbruget, skriver han i en e-mail til avisen;

- Det her handler ikke om, at Tyson ikke lever op til industriens standarder. Det handler om, at industriens standarder tillader grov dyremishandling.

Også problemer i Danmark

Mercy For Animals opfordrer Tyson Foods til at give kyllingerne mere plads, så de kan udvise deres naturlige adfærd, at man giver dem et mere stimulerende miljø at bevæge sig i, og at man finder mere humane metoder at slagte dem på end dem, der ses i videooptagelserne.

Også i Danmark er der problemer med de konventionelle kyllinger, der på grund af fremavling til en aggressiv vækst sjældent kan gå uden problemer og hyppigt dør af organsvigt. Samtidig rammes mange af kyllingerne af trædepudesvidninger, da de går rundt i deres eget tis og egen afføring.

Tyson Foods var ligeledes i søgelyset i august sidste år, da videooptagelser viste udbredt sygdom på en af selskabets andre kontraktfarme, hvor medarbejdere også mishandlede dyrene. Det førte til, at to personer blev idømt en bøde på 25 dollars (ca. 172 kr.), skulle betale sagsomkostningerne og fik et års prøvetid, hvor der vil være opsyn med, at de ikke begår lignende kriminalitet.

Grise blev tævet

I 2014 ændrede Tyson Foods retningslinjerne for behandlingen af grise i produktionen, efter at Mercy For Animals dokumenterede flere tilfælde af mishandling, heriblandt at grise blev slået, sparket, prikket i øjnene og smågrise blev efterladt døende på gulvet.

Peta har også afsløret dyremishandling hos leverandører angiveligt under Tyson Foods i både 2004/05 og igen i 2007.

Tyson Foods leverer mad til både McDonald's, Burger King og Kentucky Fried Chicken.

I april stod to landmænd under Pilgrim's Pride frem og afslørede de elendige forhold, som deres kyllinger lever under.