Topnyheder

Trump benægter klimaforandringer, men vil bygge en mur for at beskytte sin golfbane mod dem


Donald Trump benægter offentligt klimaforandringerne, men når det kommer til hans forretninger, har han en anden holdning. Foto: Gage Skidmore/flickr

Som politiker har Donald Trump hævdet, at klimaforandringerne er et koncept skabt af kineserne for at skade USA, men i privaten har han en helt anden holdning.

Ifølge det amerikanske medie Politico, der er en pendant til Detektor, har republikaneren Donald Trump ansøgt myndighederne i Irland om tilladelse til at bygge en mur rundt om et af sine resorter Trump International Golf Links & Hotel Ireland i Country Clare for at beskytte det mod - ja, klimaforandringerne.

I ansøgningen, der er sendt fra Trump International Golf Links Ireland, søges om lov til at bygge en mur, der skal forhindre erosion af jorden mellem golfbanen og kyststrækningen - en risiko, der øges i takt med havstigningen. Og netop frygten for klimaforandringernes effekter er hovedargumenterne i den risikoanalyse, der er vedlagt med ansøgningen.

Republikaner: Det er absurd

I analysen, der er udarbejdet på vegne af Trumps selskab af et irsk miljøkonsulentbureau, står bl.a.:

"Hvis prognoserne vedrørende en stigning af havet på grund af global opvarmning er korrekte, er det sandsynligt, at der vil være en tilsvarende stigning i tilfældene af erosion af kystområder - ikke bare ved Doughmore Bay, men rundt om store dele af Irlands kystlinje. Efter vores mening kan man med rette forvente, at hastigheden af havstigningen muligvis kan forekomme dobbelt så hurtigt, som det sker nu. (...) På baggrund af dette, forventer vi, at klitterne vil forsvinde i et højere tempo."

- Det er absurd, siger Bob Inglis, South Carolinas tidligere republikanske medlem af House of Representatives, til Politico.com.

- Donald Trump arbejder på at sikre sine ejendomme, som er i risikozonen, og hans firma prøver at finde ud af, hvordan man skal håndtere det stigende hav. Samtidig siger han ting, som han må vide er løgn, til sit publikum. Man har forståelse for folk, som på ærlig vis er uvidende, men folk, der er bedrageriske - det er noget helt andet, siger han.

Hverken Trumps talskvinde Hope Hicks eller chefen for Trump Organization, Alan Garten, har udtalt sig til Politico trods henvendelser fra mediet.

Trump: Stop det bullshit

Ifølge Politico udtalte Donald Trump i et tv-interview med CNN sidste år:

- Jeg tror på, at der er et tiltagende problem med hensyn til ren luft. Man ønsker ren luft, rent vand. Det er meget vigtigt for mig, og jeg har vundet mange miljøpriser. Jeg tror ikke på klimaforandringer.

Og i 2012 tweetede han:

- Konceptet med global opvarmning blev opfundet af og for kineserne for at skade USA's konkurrenceevne.

Og i 2014 skrev han på samme medie:

- Dette meget dyre GLOBAL OPVARMNING-bullshit bliver nødt til at stoppe. Vores planet fryser med rekordlave temperaturer, og hvor GO-forskere sidder fast på isen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk