Topnyheder

Efter syv år er den klar: Plantebaseret bøf debuterer i USA

Den sitrer på panden og går fra pink til brun, når den steges - nøjagtig som en hakkebøf. Den nye bøf fra Beyond Meat kommer imidlertid ikke fra dyr, men planter, og debuterer nu i supermarkedskæden Whole Foods' butikker i Denver, USA.

Bag den nye bøf, der er baseret på ærteprotein, står Beyond Meat med Ethan Brown i spidsen.

- Det her er, hvad jeg havde i tankerne, da jeg stiftede firmaet, siger Ethan Brown om den nye bøf til New York Times.

Bekymret for miljøbelastningen

Beyond Meat har siden 2009 forsket i at lave plantebaseret mad, der med sin smag og tekstur ikke kun tiltaler veganere og vegetarer, men også folk der til daglig spiser kød.

Ethan Browns initiativ bunder i en bekymring for folkesundheden, og de miljømæssige konsekvenser, der er forbundet med menneskets store kødindtag og produktionen.

Håbet er at kunne sænke det generelle kødforbrug og på lang sigt brødføde verden på en mere bæredygtig måde.

Der har dog været flere forhindringer på vejen mod at skabe den nye plantebøf. Først og fremmest skulle man finde ud af, hvordan man kunne skabe en sammensætning, der holdt bøffen saftig og pink i midten, mens de ydre lag bliver brune ved stegning, og den skulle udsende samme duft som en rigtig bøf og have samme proteinindhold. Den allersværeste udfordring var dog at efterligne kødets måde at afgive fedt på.

Forskere rådgiver firmaet

Alle ingredienser 100 pct. naturlige, og bøffen indeholder ingen kolesterol i modsætning til rigtigt kød. Et hold bestående af kemikere, biologer og ingeniører har stået bag udviklingen.

- Det er svært at reducere smag og aroma til en ligning, særlig når du har brug for en løsning, der er simpel og fleksibel, siger Joseph Puglisi, professor i strukturbiologi ved Stanford University, til New York Times.

Han er formand for Beyond Meats "Scientific Advisory Board", der rådgiver og hjælper firmaet med at nå målsætningen om at kunne bidrage til at brødføde verden på en plantebaseret kost, der kan imitere kød, men uden kødets negative påvirkning på miljøet og sundheden.

En journalist fra CNN har mødt Ethan Brown og prøvesmagt bøffen i en burger. Hun mener, at den smager "fantastisk" i forhold til de sædvanlige køderstatningsprodukter, men at den mangler lidt i konsistensen, for at den føles som en "rigtig" bøf.

- Vi bruger tid på det, og vi skal nok nå det. Vi kommer til at skabe noget, der slet ikke kan skelnes fra dyreprotein, men det kommer til at tage tid, svarer han.

Flere vil have kødfri mad

Ligesom der i Danmark det seneste halve års tid har været meldt om en stigende efterspørgsel på vegetariske og veganske fødevarer, ses den samme tendens i USA.

Salget af produkter, der indeholder planteprotein er vokset med 8,7 pct. fra 2014 til 2015 ifølge data fra Spins, og det årlige indtag af rødt kød per amerikaner er faldet med 15 pct. fra 2005 til 2015 ifølge tal fra det amerikanske landbrugsministerium.

Prisen for to af Beyond Meats nye plantebøffer på 113 gram stykket er 5,99 dollars, svarende til knap 40 kr.

Beyond Meat har allerede andre produkter på markedet og er ikke alene på markedet, hvor også Impossible Foods arbejder på at udvikle plantebaseret køderstatning, der efterligner kødets tekstur og smag. Derudover forskes der i at lave kød ud fra stamceller.

Se CNN's interview med Ethan Brown her:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk