Topnyheder

Arsenal-spiller holdt sit grønne millionprojekt hemmeligt for familie og venner


Arsenals Mathieu Flamini (t.v.) - her med Mesut Özil - er partner i en virksomhed, der skal producere et ugiftigt alternativ til olie. Foto: Joshjdss/flickr

Premier League-klubben Arsenals franske fodboldspiller Mathieu Flamini gik i årevis med en hemmelighed, som hverken hans familie, venner eller medspillere kendte til.

Ved siden af fodboldkarrieren arbejdede han og en ven på en potentiel millionforretning baseret på en teknologi, der kan gøre olie overflødig i flere produkter såsom brændstof og plastik.

Firmaet GF Biochemicals, som 32-årige Mathieu Flamini har sammen med sin forretningspartner Pasquale Granata, fremstiller levulinsyre fra komponenter udvundet af træ. Levulinsyre er et ugiftigt produkt, der kommer fra planters nedbrydning af sukker, og går alt efter planen, vil GF Biochemicals fra 2017 være verdens største producent af levulinsyre.

- Vi var begge meget bekymrede over klimaforandringerne og ønskede at gøre noget ved det. Så vi begyndte at afholde møder med forskere ved Polytechnic University of Milan og påbegyndte forskningen for at udvikle teknologien, forklarer Mathieu Flamini, der tidligere har spillet i AC Milan, i et nyt interview med Financial Times.

Holdt det hemmeligt i syv år

Af hensyn til sin fodboldkarriere valgte han at holde projektet hemmeligt, da han ikke ønskede, at det skulle fjerne fokus fra præstationerne på banen, og samtidig ville han være sikker på, at projektet havde en fremtid.

I midten af november sidste år afslørede han så sit forretningsforetagende, der blev født i 2008, kort efter at han var skiftet til AC Milan - netop fra Arsenal, som han vendte tilbage til i 2013. Efter ankomsten til Milano mødte han økonomen Pasquale Granata; de to blev nære venner og var enige om, at der måtte gøres noget ved klimaforandringerne.

- I syv år nævnte jeg ikke noget om det til nogen, fortalte Mathieu Flamini i november til The Sun, da han afslørede sin hemmelighed og fortalte, at hans holdkammerater i Arsenal nu ville finde ud af det ved at læse interviewet. Familien havde fået det at vide året forinden.

- Jeg har altid været tæt på naturen og bekymret mig om miljøsager, klimaforandringer og global opvarmning, forklarede han om baggrunden for projektet.

Opkøbte konkurrent

I februar opkøbte deres virksomhed den amerikanske konkurrent Segetis, og i den forbindelse udtalte Mathieu Flamini til Bloomberg:

- Klimaforandringerne er det største problem i vor tid, og der er nu mere end hidtil brug for hurtig handling. Vi stiftede GF Biochemicals med ambitionen om at finde bæredygtige alternativer til oliebaserede produkter.

Virksomheden har nu samlet set ca. 400 ansatte, kontorer i både Italien, Holland og USA og en fabrik i Italien, som fra næste år kan producere 10.000 ton levulinsyre - mere end nogen anden producent i verden. Han ønsker ikke at afsløre, hvor mange penge han har investeret i det, og The Sun angiver det blot som "millioner", men det kan vise sig at være en god investering, idet han vurderer, at markedet har en værdi af 20 mia. pund, ca. 194 mia. kr.

Mathieu Flamini fortæller desuden i interviewet med Financial Times, at han af hensyn til klimaet er begyndt at genbruge mere i hverdagen, og at han er blevet vegetar.

Hans professionelle fodboldkarriere begyndte i Marseille. Fra 2004-2008 spillede han i Arsenal, fra 2008-2013 i Milan, hvorefter han tog tilbage til Arsenal. Han har spillet tre landskampe for Frankrig.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk