Topnyheder

Fødevaremangel? Briter smider 400 millioner måltider ud hvert år


Mellem 30 og 40 pct. af al mad verden over kasseres. Foto: jbloom/flickr

En voksende befolkning kræver en øget landbrugsproduktion. Eller gør den? Faktisk producerer verdens landbrug mad nok til samtlige mennesker i verden, og nu viser en ny analyse fra den britiske regerings Waste & Resources Action Programme (Wrap), hvor meget af maden i Storbritannien ender: i skraldespanden. Det skriver The Guardian.

- Denne rapport, som bruger nye og mere robuste metoder, har givet os det hidtil tydeligste overblik over, hvor og hvorfor mad kommer i overskud og bliver spildt, siger dr. Richard Swannel, chef for Wrap, til The Guardian.

Rapportens seneste data fra 2014/15 viser, at briterne sidste år kasserede 1,9 mio. ton mad og drikke. 23 pct. af spildet var mejeriprodukter, mens 18 pct. var kød.

Kød og mejeriprodukter blev i høj grad smidt ud

Rapporten konkluderer, at af de 1,9 mio. ton madspild kunne 1,1 mio. ton være undgået - det udgør en værdi af 1,9 mia. pund, svarende til ca. 18,1 mia. kr.

Forfatterne vurderer, at 270.000 ton kasseret mad stadig var spiselig for mennesker og derfor egnet til videredistribution til eksempelvis virksomheder og velgørenhed, men blot 18 pct. af denne mængde blev rent faktisk doneret.

Flere britiske kæder og producenter, bl.a. Tesco, Sainsbury's og Unilever, har indgået en aftale om at sænke ressourceforbruget på mad og drikke med 20 pct. i 2025 i forhold til 2015.

Der produceres mad nok, men 1/3 kasseres

Ifølge FN producerer verdens landbrug lige nu nok til at give hvert eneste menneske en næringsrig kost, og Oxfam International vurderer, at der nu produceres 17 pct. mere mad per menneske i forhold til for 30 år siden. En stor del af fødevareproduktionen ender dog ikke kun som madspild, men også som foder i kødproduktionen og biobrændsel.

Et studie fra Potsdam Institute for Climate Impact Research udgivet i april konkluderede, at mellem 30 og 40 pct. af al mad i verden smides ud.

Forskerne bag studiet mener at ved at mindske madspildet, kan man sænke landbrugsproduktionen, så den afspejler det reelle fødevarebehov og dermed spare klimaet for en massiv udledning drivhusgasser.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE