Topnyheder

Mennesket er ved at udrydde hver femte planteart


En stor del af verdens grundlag for fødevarer og medicin - planterne - er truet af udryddelse. Foto: Pixabay

Hver femte planteart på kloden er truet af udryddelse, og dermed risikerer menneskeheden at miste vigtige planter, der bruges til fødevarer og medicin. Det skriver The Guardian.

Baggrunden er den omfattende rapport - The State of the World's Plants - af eksperter ved Royal Botanic Gardens Kew, der har undersøgt planternes tilstand og når frem til den bekymrende konklusion.

- Planter er fuldstændig fundamentale for menneskeheden. De bidrager med alt: mad, brændstof, medicin, træ, og de er ekstremt vigtige for vores regulering af klimaet. Uden planter ville vi ikke være her. Hvis vi ikke gør noget noget ved det her og revurderer vores prioriteringer, så er vi på vej mod en destruktiv fremtid, siger professor Kathy Willis, der er forskningsleder ved Kew og rapportens hovedforfatter, til The Guardian.

Der er pt. ca. 390.000 plantearter i verden, og af dem bruges omtrent 30.000 af mennesket til forskellige formål. Over halvdelen af dem bruges som medicin, mens godt 5.000 af dem bruges som mad til mennesker.

Vi har fremavlet planter med svage gener

Den altovervejende årsag til planternes truende udryddelse er menneskets aktiviteter. Af dem er den største synder landbruget (31 pct.), og her nævnes produktionen af palmeolie og kød. Dernæst følger produktionen og forbruget af træ (21 pct.).

Klimaforandringerne har en mindre indflydelse (4 pct), som dog forventes at vokse de kommende år.

Planternes genetik lider også. Mennesket har igennem flere generationer fremavlet plantesorter med henblik på at øge ydelsen, men det har fjernet den genetiske variation og dermed gjort planterne mindre modstandsdygtige over for sygdomme, skadedyr og ændringer i vejret. Bananer og auberginer nævnes som eksempler på afgrøder med en svækket genetisk diversitet.

I rapporten lyder det også, at invasive arter er en milliardudgift, der eksempelvis vurderes at koste Storbritannien 1,7 mia. pund hvert år.

Der er imidlertid også godt nyt fra eksperterne bag rapporten: Man finder nemlig 2.000 nye plantearter hvert år, hvilket indikerer, at visse planter er i stand til at modstå klimaforandringerne og ændringerne i miljøet.

Selvom der desuden blev fundet en tilvækst af planter visse steder, er tilbagegangen større.

Over 80 forskere har bidraget til studiet, der har taget over et år at lave.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE