Topnyheder

Forskere går i offensiven mod dårlig klimajournalistik


Et hold forskere ønsker at holde endnu mere øje med mediernes formidling af klimaforskningen. Foto: Pixabay

Journalisterne har for travlt og misrepræsenterer forskningen, når de skriver om klimaet. Derfor har en gruppe forskere valgt at stifte deres eget svar på DR's Detektor og det Pulitzer-vindende Politifact: Climate Feedback.

Siden 2015 har det haft fat i både Forbes, The Telegraph og Wall Street Journal for at få rettet fejl, og nu ønsker forskerne bag at tage det næste skridt og gøre Climate Feedback mere aktivt: De håber derfor at kunne indsamle 30.000 dollars ved hjælp af crowdfunding. Det skriver grist.org.

- Efter at jeg ankom til USA i 2012, var jeg ofte frustreret over mængden af "klimanyheder", som jeg vidste ikke stemte overens med videnskaben, skriver medstifter Emmanuel Vincent, klimaforsker ved University of California, i en e-mail til grist.org.

Vil lave mere hyppige faktatjek

Forskerne mener, at årsagen kan være, at medierne er for fokuserede på, at få artiklerne ud hurtigst muligt og går for meget efter at skrive noget, der får læserne til at klikke på artiklerne, frem for at være sagligt, dybdegående research.

De håber at kunne få indsamlet pengene, så de kan ansætte en redaktør, lave mere hyppige faktatjek og udvikle en software, som hjælper læserne med at finde frem til de faktuelt korrekte artikler.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE