Topnyheder

Klimaforskere i ny video: Vi tager altså ikke røven på jer


Selvom der er udbredt konsensus blandt klimaforskere om, at mennesket står bag klimaforandringerne, er der alligevel skepsis blandt politikere og ganske almindelige borgere.

I USA er der produceret en klimaskeptisk film - "Climate Hustle" - som nu promoveres af den tidligere guvernør Sarah Palin, der hævder, at debatten om menneskeskabte klimaforandringer er styret af en politisk dagsorden.

Det har imidlertid fået komikeren og tv-værten Jimmy Kimmel til at tage emnet op i sit talkshow Jimmy Kimmel Live, hvor han viste interviewklip med Sarah Palin, der fortæller om sin skepsis.

- Tanken at hun ved mere end 97 pct. af forskerne er stødende og farlig, sagde Jimmy Kimmel, med henvisning til at undersøgelser har vist, at mindst 97 pct. af forskere inden for klimaområdet er enige om, at mennesket står bag klimaforandringerne.

Han understregede, at forskningen i klimaforandringerne intet har at gøre med folks politiske ståsted.

- Men de folk, som tjener på, at man ignorerer problemet, vil have dig til at tro det, sagde Jimmy Kimmel.

Kimmel: Forskning har intet med politik at gøre

Han undrer sig over, at der kan være politisk uenighed på området, hvilket ses i, at det primært er de højreorienterede politikere i USA, der er skeptiske over for klimaforskningen.

- Det forvirrer mig, for i modsætning til mange andre ting handler det her ikke om en politisk holdning, men om hvad forskningen viser - og i dette tilfælde en overvældende del af forskningen, sagde han.

- Der er ingen debat om drivhuseffekten, ligesom der heller ikke er nogen debat om tyngdekraften. Hvis nogen smider et klaver ud fra taget, er jeg ligeglad med, hvad Sarah Palin siger - så gælder det om at komme væk, for det er på vej mod dit hoved, sagde Jimmy Kimmel.

- Næsten halvdelen af dem, der repræsenterer os i Washington, ved tilsyneladende mere om forskningen end forskerne - eller de lader som om, fordi store virksomheder giver dem en masse penge, så de kan blive ved med deres destruktive aktiviteter.

- Enten tror du på videnskaben eller ej. Hvorfor tror vi på forskerne, når det handler om molekyler, lysets hastighed eller Cialis (et potensmiddel), men ikke det her? spurgte han.

Seks forskere taler i video

Efter sin monolog præsenterede Jimmy Kimmel en to minutter lang video, hvor seks klimaforskere fik taletid - og han anmodede om, at alle ser videoen med et åbent sind og lægger de politiske holdninger fra sig.

- Disse folk er forskere. De er amerikanere. De er ikke del af en eller anden usynlig konspiration, de er bare klogere udgaver af os, sagde han.

I videoen optræder seks forskere, der alle beskæftiger sig med forskellige grene af klimaet:

  • Aradhna Tripati, palæoklimatolog og geokemiker.

  • Alex Hall, klimaforsker.

  • Jeremy Pal, hydroklimatolog.

  • Nina Karnovsky, polarøkolog.

  • Chuck Taylor, miljøkemi-analytiker.

  • John Dorsey, forsker i marinebiologi.

- I løbet af de seneste 40 år har tusindvis af forskere undersøgt klimaforandringerne, siger Nina Karnovsky i videoen.

- De sker med sikkerhed, supplerer Chuck Taylor.

- Og de er forårsaget af mennesket, siger Aradhna Tripati, som senere i videoen tilføjer:

- Og når vi fortæller jer dette, så tager vi altså ikke røven på jer.

- Vi tager ikke røven på jer, gentager Jeremy Pal.

- Hvorfor skulle vi tage røven på jer, spørger John Dorsey.

- Hvis jeg ville tage røven på folk, tror I så, at jeg havde valgt at blive klimaforsker, siger Alex Hall og rynker panden.

- Det er ikke en spøg, fastslår Nina Karnovsky.

Se hele videoen i det ovenstående klip fra talkshowet - den begynder efter fem minutter.

Jimmy Kimmel har siden modtaget flere vrede eller skeptiske kommentarer fra folk på sociale medier. Han gennemgår nogle af dem her (eksternt link).

Bl.a. har "UniversalScience G" skrevet: - Global opvarmning? Ha, hold nu. Se på Nord- og Sydpolen. Der virker ret koldt.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk