Topnyheder

Overraskede forskere: Leoparden har mistet 75% af sit levested


Leoparden har mistet store dele af sine levesteder på grund af mennesket. Foto: Pixabay

I løbet af de seneste 250 år har mennesket fortrængt leoparden, så den har mistet 75 pct. af sit oprindelige levested. Det viser den hidtil mest omfattende opgørelse over artens historie foretaget af forskere fra Zoological Society of London. Det skriver The Guardian.

- Vi blev blæst omkuld over fundet, for det var langt mere, end hvad vi havde frygtet, siger studiets hovedforfatter, den ph.d.-studerende Andrew Jacobson, til The Guardian.

- Vores mål er at øge opmærksomheden om leopardens forfatning, for den er fløjet under bevarelsesradaren i noget tid. Vi håber på at kunne styrke dens profil og sige "denne kat har brug for jeres opmærksomhed", siger han.

Hårdt ramt i Asien

Forskerne har undersøgt 6.000 optegnelser fra 2.500 lokationer baseret på over 1.300 kilder for at kunne gå helt tilbage til 1750 og udarbejde en historik over leopardens udvikling i Afrika, Mellemøsten og Asien.

Dengang havde arten spredt sig ud over et område på 35 mio. km2, men efter at være blevet fordrevet og jaget af mennesket, er arealet nu skrumpet til 8,5 mio. km2. Til sammenligning er Europa 10,2 mio. km2.

Særligt i Asien er leoparden hårdt ramt - faktisk er den ifølge Andrew Jacobson næsten udryddet, idet leopardens levesteder i seks regioner på kontinentet er blevet mindsket med over 95 pct, og bestanden er markant mindre end i Afrika.

Økonomisk vækst har betydet tilbagegang

Han fortæller, at der er fundet en sammenhæng mellem Asiens økonomiske udvikling og leopardens tilbagegang, og han frygter, at det samme vil ske for leoparden i Afrika i takt med kontinentets økonomiske fremgang.

Studiet viser også, at dens levested i Nordafrika er svundet med 99 pct., op mod 95 pct. i Vestafrika og 51 pct. i det sydlige Afrika.

Der findes ingen pålidelige opgørelser over leopardens bestand, men det formodes, at der er ca. 100.000 tilbage i Afrika og knap 10.000 i Asien.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE