Topnyheder

Forskere advarer: Klimaforandringer gør Mellemøsten og Nordafrika ubeboeligt


Klimaforandringerne vil jage indbyggere i Mellemøsten og Nordafrika på flugt, lyder det fra forskere. Foto: UNHCR/S. Rich/flickr

Verden kan se frem til markant flere flygtninge allerede i dette århundrede, hvis den globale opvarmning fortsætter, som den har gjort de seneste år.

Et forskerhold på 11 mand ledt af dr. Jos Lelieveld, leder af the Max Planck Institute for Chemistry og professor ved the Cyprus Institute, har undersøgt klimaets udvikling i regionerne og fundet, at siden 1970 er antallet af særligt varme dage fordoblet. Ved udgangen af dette århundrede kan antallet være femdoblet. Det skriver The Independent.

Der bor ca. 500 millioner mennesker i de berørte regioner, og forskerne mener, at antallet af flygtninge kan stige "dramatisk".

- I fremtiden kan klimaet i store dele af Mellemøsten og Nordafrika ændre sig så meget, at selve eksistensgrundlaget for indbyggerne vil være i fare, siger Jos Lelieveld ifølge The Independent.

Hver tredje dag kan blive ekstremt varm

I forbindelse med studiet har forskerne sammenlignet data fra 1986 til 2005 og sammenholdt dem med 26 forskellige klimamodeller fra samme periode. Eftersom klimamodellerne viste sig at have forudsagt den daværende udvikling ganske godt, blev de brugt for at kunne lave prognoser for, hvordan klimaet vil udvikle sig frem mod to perioder: Fra 2046 til 2065 og 2081 til 2100.

Derudover har de opstillet to scenarier: I det ene falder verdens udledning af drivhusgasser i 2045, mens det ikke sker i det andet scenario. I begge tilfælde vil særligt sommerhalvåret blive varmt.

Selv hvis den globale opvarmning holdes på maksimalt to grader celsius i forhold til niveauet før den industrielle revolution, vil det få store konsekvenser for beboerne i regionerne, vurderer forskerne: Ved udgangen af dette århundrede kan dagstemperaturen nå helt op på 50 grader, risikoen for hedebølger vil være 10 gange større end nu, og der kan være op mod 118 "ekstremt varme" dage hvert år - selv hvis udledningen af drivhusgasser falder efter 2045. Gennemsnittet af sådanne hede-dage mellem 1986 og 2005 var 16 om året.

Det kan blive endnu værre, hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter uhæmmet.

- Hvis mennesket fortsætter med at udlede drivhusgasser som nu, kan folk, der bor i Mellemøsten og Nordafrika, forvente at have omtrent 200 usædvanligt varme dage ifølge modellerne prognose, siger Panos Hadjinicolaou, der er lektor ved Cyprus Institute og ekspert i klimaforandringer, til ScienceDaily.com.

Selvom den globale opvarmning holdes på maksimalt to grader, er der tale om en global gennemsnitstemperatur, og der vil altså være markant varmere i visse områder af verden.

Klimaflygtninge har ikke ret til asyl

For under en uge siden lød det fra den amerikanske regering, at man forbereder sig på at tage imod "klimaflygtninge" fra Canada, hvor store områder er blevet oversvømmet på grund af det stigende hav.

Landets udenrigsminister, John Kerry, sagde sidste år, at verdens nationer må forberede sig på et stigende antal klimaflygtninge, og at det vil blive nødvendigt at lave lovgivning på området, da klimaforandringer endnu ikke giver ret til asyl.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE