Topnyheder

Fødevaregigant i lækket notat: Kødforbruget er alt for højt


Kødproduktionen kræver så store mængder vand, at Nestlé frygter, at vi kommer til at mangle rent vand. Foto: Pixabay

Menneskets kødforbrug er blevet så stort og kræver så meget vand, at vi allerede i 2025 vil opleve en alvorlig mangel på rent vand. Sådan lyder advarslen fra fødevaregiganten Nestlé i et notat, som er blevet lækket af WikiLeaks.

Rapporten, der er dateret 24. marts 2009, er skrevet på baggrund af et møde mellem amerikanske embedsmænd og Nestlés daværende cheføkonom, Herbert Oberhänsli, der bl.a. fremsatte den dystre konklusion, at hvis hele verden havde USA's kødforbrug, var vi løbet tør for rent vand for 15 år siden - altså i 1994.

Selvom Nestlé har en økonomisk interesse i kød- og mejeriproduktionen, er man dybt bekymret over udviklingen med det stigende kødforbrug.

- Nestlé vurderer, at en tredjedel af verdensbefolkningen vil være påvirket af vandmangel i 2025, og situationen vil kun blive værre derefter og potentielt være katastrofal i 2050, står der bl.a. i rapporten, som nævner, at USA, Kina og Mellemøsten vil være blandt de områder, som rammes hårdest.

Nestlé: Kød kræver langt mere vand

Selskabet anerkender, at kødproduktionen er årsagen til det enorme vandforbrug og den følgende vandmangel.

- Kalorie for kalorie kræver kød 10 gange så meget vand at producere som planteføde. I takt med at verdens middelklasse fortsætter med at vokse, vil Jordens vandreserver blive ekstremt pressede, står der i rapporten.

Nestlé vurderer, at grænsen for vandforbruget ligger på ca. 12.500 kubikkilometer vand per år. I 2008 brugte verdensbefolkningen næsten halvdelen af den mængde, hvilket er nok til at producere 2.500 kalorier næring til hver af verdens dengang 6,7 mia. indbyggere - men det kræver, at hver indbygger spiser ganske lidt kød. Altså langt fra det kødindtag, som amerikanerne har, lyder det i notatet.

- Der er ikke rent vand nok i verden, hvis verdensbefolkningen som forventet stiger til over ni milliarder mennesker, og alle ønsker at indtage dén mængde kød.

Ubæredygtig produktion

Et andet problem er, at der produceres for mange afgrøder i tørre områder som Californien, hvilket medfører, at der skal vandes oftere. Det er et resultat af statsstøtte og en fejlagtig prissætning af vandet, lyder det ifølge Nestlé i rapporten.

Der bruges ca. 15.400 liter vand for at producere ét kg oksekød, mens tallet for et kg. sojabønner er 1.800 liter. Også målt per kalorie er kødets vandforbrug højt: Oksekød kræver godt 10 liter vand per kalorie, mens det for havregryn og grønsager er hhv. 0,5 liter og 1,3 liter per kalorie.

Truer skov og dyr

Sidste år advarede forskere fra USA også imod den voksende kødproduktion efter udgivelsen af et studie om kødforbrugets konsekvenser for skov, dyre- og plantearter.

Forskerne vurderede, at i 2050 vil arealet, der bruges til kødproduktionen, være udvidet med mellem 30 og 50 pct. i 15 lande, som indgik i studiet. Det svarer til, at der om 34 år vil blive brugt yderligere 3 mio. km2 i forbindelse med produktionen - næsten 70 gange Danmarks størrelse.

Forskerne påpegede desuden, at ca. 75 pct. af rydningen af regnskoven de seneste år er sket for at skabe plads til arealer, der bruges til vores kødproduktion.

Ifølge Euromonitor voksede det globale kødmarked med 3 pct. i volumen i 2014 drevet frem af stigende efterspørgsel i udviklingslande som Kina.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk