Topnyheder

Forskere: Fluer er bevidste og egocentriske


Insekter har også evnen til at være bevidste, viser ny forskning. Foto: Pixabay

Bevidsthed er tilsyneladende en grundlæggende egenskab i selv de mindste hjerner. Små insekter som fluen og loppen er altså både bevidste og egocentriske, lyder konklusionen fra to forskere, der har fundet væsentlige ligheder mellem menneskets hjerne og insekters. Det skriver ABC News Australia.

De to forskere - Andrew Barron og Colin Klein fra Macquarie University i Australien - har sammenlignet skanninger af menneskets hjerne med andre dyrs, heriblandt fluer og lopper, og fandt ud af, at insekters midthjerne er bygget ens op og opfører sig på flere måder som menneskets.

- Kortex bestemmer i høj grad, hvad vi er bevidste om, men det er midthjernen, der gør os i stand til overhovedet at være bevidste, forklarer biolog Andrew Barron.

Flere former for bevidsthed

Der er flere former for bevidsthed, og forskerne mener, at deres fund viser, at insekter i hvert fald har én af typerne: Evnen til subjektiv opfattelse af verden omkring dem.

- Når du og jeg er sultne, bevæger vi os ikke bare hen imod maden. Vores sult har også en bestemt følelse knyttet til sig. En organisme har en subjektiv oplevelse, hvis dens mentale tilstand får en følelse, når noget sker, forklarer filosof dr. Colin Klein.

Forskerne mener, at der foreligger tilstrækkeligt med beviser på, at insekter kan opføre sig egocentrisk, idet de har vist sig selektivt at til- og fravælge bestemte indtryk - det tyder altså på en bevidst selektering fra insektets side.

- Insektet vælger selv at være opmærksom på det, som er mest relevant for det i et givent øjeblik - ergo er det egocentrisk, siger Andrew Barron.

Ledende forsker: Studie har en vigtig pointe

En er verdens ledende forskere i insekters neurobiologi Bruno van Swinderen, der er lektor ved University of Queensland, mener, at det nye studie er særligt vigtigt på ét punkt: At evnen til at være bevidst ikke vurderes ud fra opførslen, men ved at forstå den fundamentale mekanisme, der ligger til grund for bevidstheden og det at være egocentrisk.

- Det ved vi nu, at insekter er (bevidste). De har traditionelt set været anset som robotter, der tilpasser sig deres omgivelsers stimuli på en ufleksibel måde, men i kontrast hertil mener Barron og Klein, at det er sandsynligt, at nogle af de mest fundamentale forudsætninger for bevidsthed allerede er blevet grundlagt i selv de mindste hjerner, siger Bruno van Swinderen til ABC News Australia.

Studiet er udgivet i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE