Topnyheder

Swaziland vil sælge horn for at hjælpe næsehornene


Swaziland har anmodet Cites om lov til at sælge sit lager af horn fra næsehorn. Foto: USFWS/flickr

Swaziland i det sydlige Afrika har anmodet FN's organ for international dyrehandel, Cites, om lov til at sælge ud af sit lager af horn fra næsehorn. Hensigten er, at salget skal rejse penge til at bekæmpe krybskytteri af dyrene. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Swaziland har anmodet om en begrænset og reguleret handel, som kan afsætte hornene, der gennem flere år er indsamlet fra næsehorn, som i forvejen var døde - enten af naturlige årsager eller dræbt af krybskytter.

Derudover ønsker landet at skære hornene af et begrænset antal levende næsehorn for at sælge dem - maksimalt 20 kg om året. Hornene kan skæres af, uden at man dræber dyret, og de vil efterfølgende vokse ud igen.

For og imod

Anmodningen kommer, kort efter at Sydafrika har skrottet sine planer om at lempe loven om handel med horn, og anmodningen er kontroversiel, idet flere organisationer mener, at en lovlig handel med horn er en blåstempling og vil fastholde den i forvejen skadelige efterspørgsel frem for at sænke den.

De frygter også, at krybskytter vil forsøge at "forurene" et lovligt marked med illegale horn. Omvendt mener fortalere for en lovlig handel, at det vil skade den illegale handel og dermed krybskytternes foretagende.

Swaziland får dog først svar på sin anmodning til september, når den næste Cites-konference afholdes. Her skal mindst 2/3 af de tilstedeværende nationer bakke op.

Mange flere næsehorn dræbes

Der er ca. 25.000 næsehorn tilbage i naturen, og det seneste årti er krybskytteriet taget til. I 2007 blev 13 næsehorn dræbt i Sydafrika, mens tallet i 2014 var på 1.215 - en stigning på godt 9.300 pct.

Sidste år blev der dræbt 1.338 næsehorn i hele Afrika, og langt de fleste dræbes altså i Sydafrika.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE