Topnyheder

Historisk befrielse: Cirkusløver kommer "til paradis fra helvede"


33 nu pensionerede cirkusløver kan se frem til et liv i naturlige omgivelser, efter hvad en dyreværnsorganisation betegner som den mest omfattende transport af dyr fra fangenskab nogensinde. Det skriver flere internationale medier.

- Disse løver har været i helvede på jord, og nu er de på vej hjem til paradis. Det er dén verden, som naturen skabte løverne til, siger Jan Creamer, præsident for Animal Defenders International (ADI), ifølge nyhedsbureauet Reuters.

ADI står bag befrielsen og transporten af de 33 løver fra Peru og Colombia til naturreservatet Emoya Big Cat Sanctuary i Sydafrika. Det er en aktion, der er foregået over 18 måneder - ud over de 33 løver er også tre bjørne, en tiger, en bjergløve samt en række andre mindre dyr såsom aber blevet reddet fra diverse cirkusser.

- Løverne vender tilbage til der, hvor de hører til. Det er deres fødselsret. Den afrikanske nattehimmel, den afrikanske bush og lyde, skyer, sommerens tordenvej og store aflukkede områder i naturlige omgivelser, hvor de kan komme til at huske, hvem de er, siger Savannah Heuser, stifter af Emoya Big Cat Sanctuary.

Samarbejdede med myndighederne

Ifølge ADI blev 24 af løverne reddet i en aktion, hvor de blev fundet under "foragtelige" forhold i bure i ladene på lastbiler.

Aktionen fandt sted, efter at Perus myndigheder havde bedt organisationen om hjælp med at håndhæve lovgivningen fra 2012, da regeringen havde forbudt vilde dyr i cirkus. De øvrige ni løver blev frivilligt overdraget af et cirkus i Colombia, som i 2013 indførte et lignende forbud.

ADI's samarbejde med myndighederne har været med til at øge befolkningens bevidsthed om dyrenes forhold i cirkusserne, og derfor oplevede ADI, at flere borgere henvendte sig med afslørende oplysninger om cirkusser, der havde gemt de vilde dyr.

Skaldet bjørn og næsten blind løve

- Stort set alle reddede løver er blevet lemlæstet ved at have fået fjernet deres kløer, en har mistet sit øje, en anden er næsten blind, og mange har ødelagte tænder, der gør, at de ikke kan overleve i den vilde natur, lyder det i en erklæring fra ADI.

Desuden var en af de bjørne, der blev reddet, skaldet over hele kroppen, hendes poter var alvorligt beskadiget og tænderne ødelagte.

Ifølge Eva Chomba, der er dyrlæge ved ADI, vil løvernes rejse tage ca. 16 timer, og dyrene vil blive ledsaget af tre af organisationens medlemmer, som vil sørge for dem undervejs. De lander i løbet af lørdagen.

Se et videoindslag om sagen øverst i artiklen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE