Topnyheder

Flere og flere landmænd sjusker med aflivning af kvæg


Et stigende antal kalve og køer bliver ikke aflivet korrekt. Foto: Pixabay

Et markant stigende antal kvægbrugere "glemmer" at aflive kalve og køer korrekt, viser en ny opgørelse fra Landbrug & Fødevarers videncenter Seges. Korrekt aflivning omfatter, at dyret først bedøves med en boltpistol for panden og derefter får skåret halsen, så det afbløder, men flere kvægbrugere undlader at afbløde dyret.

- Jeg har svært ved at tro, at det bunder i uvidenhed. Enhver kvægbruger i dagens Danmark bør vide, at boltpistolen kun bedøver, hvorfor efterfølgende afblødning er obligatorisk, siger dyrlæge ved Seges, Peter Raundal, der betegner udviklingen som "utroligt skuffende".

Andelen af køer, som ikke var afblødt, er steget markant på bare et halvt år: Fra 1 pct. i oktober til 3,5 pct. i april. For kalve er tallet endnu højere; her var 8 pct. ikke afblødt mod 4,6 pct. i oktober.

Dyreværnslovens §13 lyder: "Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt".

Dyrenes Beskyttelse har før oplyst medierne om problemet. I 2011 udsendte organisationen en pressemeddelelse, hvori dyrlæge og projektleder Søren Kent Pedersen udtalte:

- Hvis en aflivning ikke er foretaget korrekt, og der kun er anvendt boltpistol, kan dyret genvinde bevidstheden. Det betyder, at dyret udsættes for stress, angst og smerte, og det er dyreværnsmæssigt stærkt kritisabelt og dermed fuldstændigt uacceptabelt.

Pressmeddelelsen blev udsendt på baggrund af en to dage lang undersøgelse foretaget af studerende fra Københavns Universitet, der i 2010 undersøgte de indleverede dyr på destruktionsanstalten Daka. De fandt, at af de godt 400 indleverede kalve og voksne dyr var hele 25 pct. ikke aflivet korrekt.

Dyreejere, der har indleveret ikke-korrekt aflivede dyr får direkte besked. Selvdøde dyr indgår ikke i statistikken.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE

<