Topnyheder

Danske børn har hormonforstyrrende sprøjtemiddel i kroppen


En ny undersøgelse viser, at flere danske børn har rester af sprøjtemidlet glyfosat i urinen. Det kan bl.a. være hormonforstyrrende, og fundet er ifølge en professor i folkesundhed "alvorligt".

Glyfosat, der er et stof i sprøjtegiften Roundup, er ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO sandsynligvis kræftfremkaldende, og Lisbeth E. Knudsen, professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, har netop undersøgt 27 urinprøver fra danske skolebørn og mødre fra Gentofte og Viby Sjælland for rester af stoffet. Det viser sig, at samtlige prøver indeholdt rester af glyfosat. Det skriver Ingeniøren.

- Værdierne ligger langt under grænseværdierne, men det interessante er, at vi overhovedet finder det. Vi regnede ikke engang med, at koncentrationerne var så høje, at vi kunne måle dem, men det kunne vi, og det bør man tage alvorligt, siger Lisbeth E. Knudsen til Ingeniøren.

Bakker op om WHO's beslutning

Hun mener, at det er berettiget, at WHO har kategoriseret glyfosat som sandsynligvis kræftfremkaldende, og advarer om, at glyfosat også kan være hormonforstyrrende og skade fostre, da stoffet transporteres gennem moderkagen hos mennesker.

På baggrund af WHO's advarsel har EU-politikerne netop valgt "kun" at godkende fortsat brug af glyfosat i yderligere 10 år frem for de oprindeligt planlagte 15 år. Lisbeth E. Knudsen advarer mod politikernes beslutning:

- Der kan nå at ske mange skader, mens politikerne blot udskyder et forbud.

Et indisk studie af Roundup - altså hele blandingen inkl. glyfosat - viste, at Roundup har en hormonforstyrrende effekt på rotter selv i lave doser.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE

Globalen.dk, stiftet i marts 2015, er et nyhedsmedie, der har fokus på dyrevelfærd, klima og miljø fra både ind- og udland. Globalen er også tilgængelig på Facebook og Twitter samt optimeret til smartphones. 

Hent også app'en Globalen, der virker til Android.

© 2015 by Globalen / Henrik Hindby Koszyczarek

Kontakt: henrikhindby@globalen.dk

 

Nyhedsfeeds udviklet af: http://feed.mikle.com/

Find Globalen på:

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic