Topnyheder

Forsker advarer: Kram ikke hunden


For mennesker er et kram en form for omsorg, men for hunden strider det imod dens natur. Foto: Pixabay

Det kan være fristende at kramme sin hund, og selvom det blandt mennesker er et udtryk for omsorg, kan det virke intimiderende og sågar truende over for hunden. Det skriver dr. Stanley Coren, der er professor i psykologi og neurofysiologisk forsker, i en kronik på Psychology Today.

Kronikken skriver han på baggrund af en oplevelse, da han tog sin hund med til en afstressningsdag på et lokalt universitet - det er blevet mere og mere udbredt, at hunde medbringes på videregående uddannelser, fordi de har en beroligende effekt på de studerende.

En psykologistuderende kom således hen og krammede Stanley Corens seks måneder gamle hund, og da han frarådede hende at gøre det, svarede hun, at der er masser af beviser for, at omfavnelse styrker forholdet mellem mennesker og øger velbehaget.

- Så hvordan kan du sige til mig, at det ikke er godt, at man krammer en hund - særligt en hvalp? spurgte hun.

- Svaret på hendes spørgsmålet er naturligvis, at hunde ikke er menneskebørn, skriver Stanley Coren i sin kronik og forklarer, at hunde teknisk set er det, der på engelsk betegnes som "cursorial animals" - altså dyr, der er bygget til at flygte.

- Det betyder, at når hunde er stressede eller føler sig truede, er deres første forsvarsreaktion ikke at bruge deres tænder, men derimod at løbe væk. Adfærdsforskere mener, at fratager man hunden denne måde at agere på ved at 'låse den fast' med et kram, kan man øge dens stressniveau, og det kan få den til at bide, hvis den bliver for bange, skriver Stanley Coren.

Øger risikoen for at blive bidt

Han forklarer, at det fra flere parter, herunder American Veterinary Society of Animal Behavior, faktisk frarådes, at man krammer hunde, da det øger risikoen for at blive bidt.

- Tegnene på stress og angst i hunde er velkendte og nemme at observere, i hvert fald for folk, der er trænet i det, skriver han.

Når hunden er meget stresset eller føler en høj grad af ubehag, kan den vise tænder, men der er også mere subtile tegn, man kan holde øje med. Det mest forekommende er, at den vil vende hovedet væk fra det, der genererer den - og måske lukke øjnene lidt i.

Derudover kan hunden finde på at vende en del af det hvide ud af øjnene eller sænke ørerne og holde dem tæt ind mod hovedet. Desuden kan det være et tegn på ubehag, hvis den begynder at slikke sig om læberne eller på personens ansigt, gaber eller hæver en pote.

Kun få hunde viser ikke tegn på ubehag

Stanley Coren har i forbindelse med sin kronik set på 250 billeder af mennesker, der krammer en hund. Ved at analysere hundenes udtryk konkluderer han, at de i 81,6 pct. af situationerne viser tegn på ubehag - kun 7,6 pct. viser tegn på velbehag. De resterende 10,8 pct. betegner han som neutrale.

Han har i kronikken inddraget billedeksempler og markeret tegnene på ubehag fra hundenes side. Billederne kan ses ved at klikke på dette eksterne link.

- Den helt klare anbefalelse på baggrund af forskningen er at gemme dine kram til de tobenede familiemedlemmer og kærester. Ud fra hundens synspunkt er det helt klart bedre at udtrykke din kærlighed til den ved at klappe den, tale pænt til den og måske give en godbid.

Stanley Coren har udgivet flere bøger om hundes natur og adfærd bl.a. "Born to Bark", "How Dogs Think: Understanding the Canine Mind" og "The Modern Dog", og han skriver en fast klumme om hunde i magasinet "Pets: Part of the Family".

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk