Topnyheder

Danskerne betaler millioner til lange dyretransporter

En del af regningen for, at den danske svinebranche sender sine grise til udlandet, havner hos de danske skatteydere. Ifølge en beregning foretaget af rådgivningsfirmaet Cowi kostede det sidste år 1,7 mio. kr. at sende 300.000 grise på den timelange transport til Tyskland. Det skriver Dyrenes Beskyttelse på sin hjemmeside.

Udgifterne dækker over de afledte omkostninger såsom slitage på vejene, forurening, støj, trængsel og trafikuheld. Slagterierne betaler for slagteomkostningerne samt selve transporten, og de dækker desuden 62 pct. af de eksterne omkostninger via afgifter - resten betales af skatteyderne.

- At vi alle sammen er med til at betale for de lange dyretransporter, understreger vigtigheden af et fælles krav om skærpede regler på området. Dyrenes lidelser vedkommer os alle, både etisk og økonomisk, siger direktør hos Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Regningen er faktisk større

Medtager man omkostningerne forbundet med, at der årligt sendes ca. 20 mio. kyllinger og 50.000 kvæg til udlandet, løber regningen op i et tocifret millionbeløb.

- De eksterne omkostninger ved de lange transporter handler kun om umiddelbart målbare udgifter. Derudover er der samfundsmæssige omkostninger som dårlig dyrevelfærd og ikke mindst tab af danske arbejdspladser ved, at man sender dyrene ud af landet, siger Britta Riis.

COWI har baseret sine tal på grundlag af Transportministeriets beregningsværktøjer og transportøkonomiske enhedspriser.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE