Topnyheder

Nu havde februar lige fået rekorden - men så kom marts


Den globale opvarmning fortsætter umindsket: Marts var 1,07 grader varmere end sit gennemsnit for 1900-tallet. Foto: Pixabay

Januar var rekordvarm. Så kom februar og stak dén rekord. Men nu må vandrepokalen overdrages til marts, der endnu en gang slog fast, at den globale opvarmning er i gang.

Således var marts 1,07 grader celsius varmere end hele månedens gennemsnit i 1900-tallet, og differencen mellem den aktualle måling og gennemsnittet er dermed højere end februar, der var 1,04 grader varmere end sit gennemsnit. Desuden har hver af de seneste 11 måneder været de varmeste siden 1891.

Det viser data fra det japanske meteorologiske institut, JMA, ifølge The Guardian.

FN's vejrinstitut, World Meteorological Organisation, har meddelt, at marts har "smadret" tidligere rekorder, og klimaforsker Michael Mann fra Penn State University i USA er nærmest målløs:

- Wow. Jeg bliver ved med at blive chokeret over, hvad vi ser. De nye data minder os om, hvor uhyre tæt vi nu er på permanent at komme ind på farligt territorium. Det understreger, hvor vigtigt det er hurtigt at få reduceret den globale udledning af drivhusgasser, siger han ifølge The Guardian.

El Niño og drivhusgasser står bag

Mens vejrfænomenet El Niño har spillet en væsentlig rolle i at højne temperaturerne de seneste måneder, er menneskets udledning af drivhusgasser den største årsag, forklarer Stefan Rahmstorf, klimaforsker ved Potsdam University, Tyskland.

- Det meste af denne anormale varme er konsekvensen af en vedvarende menneskeskabt global opvarmning, siger han.

De amerikanske målinger fra Nasa viser dog, at selvom marts var rekordvarm i forhold til sit gennemsnit, så var februars difference i forhold til normen stadig højere. Ifølge Nasas data var marts 1,28 grader celsius over sit gennemsnit, der udregnes fra perioden 1951-1980, mens februar var 1,35 grader over. Her medregnes både hav- og landtemperaturerne.

Blandt meteorologer og klimaforskere er der nu over en bred kam forventning om, at 2016 bliver rekordvarm.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE