Topnyheder

Stor kæde sætter foden ned over for destruktive kødproducenter


Brasiliens største supermarkedskæde, Pão de Açúcar, tager nu et etisk og klimamæssigt standpunkt, efter at ledelsen har meddelt, at man ikke længere vil sælge kød fra producenter, der har fældet regnskov eller har slavelignende arbejdsforhold. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Pão de Açúca, der har 832 butikker i Brasilien, har hyret et konsulentfirma, der skal gennemgå leverandørernes produktionsmetoder, og ifølge Adriana Charoux, talskvinde for Greenpeace Brasilien, har ledelsen lovet allerede inden juli at afbryde samarbejdet med producenter, der ikke kan leve op til de nye krav.

Derudover vil Pão de Açúca også fremover være mere åben om, hvilke leverandører kæden forhandler med.

- Det her er et klart signal til alle leverandører og markedet som helhed, at kød, der stammer fra produktion, hvor skov fældes, ikke længere er accepteret af samfundet, siger Adriana Charoux til Reuters og giver forbrugernes pres æren for, at Pão de Açúcar har ændret politik.

Kød er den største årsag til skovrydning Adriana Charoux fortæller, at kvægopdræt er den største årsag til rydningen af Amazon-regnskoven, da ca. 60 pct. af, hvad der tidligere var regnskov, nu bruges til græssende kvæg. Brasiliens miljøminister, Izabella Teixeira, udtalte også sidste år, at kødproduktionen er hovedårsagen til rydningen af regnskoven.

Regeringen har de seneste år haft stor fokus på at få bremset den omfattende fældning, og selvom der stadig fældes skov, sker det nu i et mindre omfang end for 15 år siden - dog var der en stigning i 2015 i forhold til 2015.

Der er da også flere lokalpolitikere i Brasilien, der forsøger at presse regeringen til at lempe beskyttelsen for i stedet at øge produktionen og dermed booste økonomien.

40 pct. af al verdens landjord bruges af landbruget, og af de 40 pct. jord bruges 30 pct. af dyrene i kødproduktionen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE