Topnyheder

Pesticid-producent skrotter gifte for at beskytte bierne


Ortho udfaser neonicotinoider for at beskytte bierne og opfordrer sine konkurrenter til at gøre det samme. Foto: Pixabay

En række sprøjtegifte udgør med stor sandsynlighed en fare for bierne, og derfor tager pesticidproducenten Ortho nu et noget overraskende skridt for at beskytte de vigtige pollenspredere: Den vil udfase produktionen af flere af sine insektgifte, der mistænkes for at skade bierne - de såkaldte neonicotinoider - og opfordrer andre firmaer til at gøre det samme. Det meddeler firmaet i en pressemeddelelse.

- Mens myndigheder i USA stadig er ved at evaluere den overordnede påvirkning af insektgifte på bestande af pollenspredere, er det på tide, at Ortho kommer videre. Vi opfordrer andre virksomheder og brands i branchen med sprøjtegifte til privatforbrugere at følge i vores spor, udtaer Tim Martin, vicepræsident i Ortho, i meddelelsen.

Ifølge nyhedsbureauet AP har Ortho allerede skrottet flere af sine insektgifte og vil udfase yderligere tre af dem i løbet af i år og fem andre inden 2021.

Tim Martin medgiver, at det kan betyde, at brugerne af sprøjtegiftene fremover skal sprøjte lidt oftere for at opnå samme effekt, men at det stadig ventes at være mindre skadeligt over for bierne.

Skridtet tages, samtidig med at antallet af bier svinder ind flere steder i verden, og et omfattende studie foretaget i USA sidste år viste, at biavlere havde mistet 42 pct. af honningbi-kolonierne i perioden fra april 2014 til april 2015. Antallet af honningbi-kolonier i landet er faldet fra seks mio. i 1947 til blot 2,5 mio. i dag.

Flere studier har påvist en sammenhæng mellem brugen af visse typer insektgifte og det faldende antal bier.

I januar udgav det amerikanske miljøministerium, EPA, en rapport om insektgiften imidacloprid, der laves af Bayer, og som har vist sig at være destruktiv for bestanden af honningbier. EPA's rapport viste negative effekter på bierne selv ved lave doser af imidacloprid i blomsternes pollen og nektar.

To studier udgivet i foråret 2015 i tidsskriftet Nature viste også, at giftene imidacloprid, thiamethoxam og clothianidin skader bierne.

Nedgangen af bier er ødelæggende for landbruget, som er afhængig af deres pollenspredning. Alene i USA vurderes biernes funktion at udgøre en værdi på 24 mia. dollars om året.

Naturstyrelsen, der hører under Miljøministeriet, skriver på sin hjemmeside:

"Omkring 75% af verdens blomstrende kulturplanter er afhængige af bibestøvning. Det er derfor meget alvorligt, når bibestanden går tilbage globalt. I dag er halvdelen af de biarter, der findes i Nordeuropa, truet på grund af ødelæggelse af redesteder, brug af pesticider, mangel på trækplanter, sygdomme og parasitter."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE