Topnyheder

Professor: "Det er en enorm, nærtstående krise for planeten, og vi stikker bare hovedet i buske


Kim Cobb, marineforsker ved Georgia Institute of Technology, havde forventet, at koralrevet ved øen Kiritimati ville være beskadiget. Men hun havde ikke forestillet sig, at at omfanget af skaderne var så store, som dem hun så, da hun dykkede ned i havet for at undersøge revet nærmere.

- Det var som en anden verden. Alger var groet hen over de døde koraller. Det var katastrofalt, siger Kim Cobb til nytimes.com., der i en reportage fra Sydney, Australien, sætter fokus på den enorme trussel, som verdens lidende koralrev står over for.

Global opvarmning har øget havtemperaturerne, og da vejrfænomenet El Niño det seneste halve års tid har gjort omstændighederne værre, vurderer forskere nu, at en tredjedel af samtlige koralrev i verdenshavene har lidt skade - nogle vil aldrig komme sig igen.

Koralrev indbringer 30 mia. dollars

Forskere har også tidligere advaret om, at klimaforandringerne og menneskets forurening højst sandsynligt vil udslette samtlige koralrev i løbet af dette århundrede. Det vil ikke kun være en katastrofe for havlivet og æstetikken, men også for de samfund, der lever af at fiske i områderne samt turismen.

Et estimat lyder, at 30 millioner fiskere er afhængige af at kunne fiske omkring koralrevene, og ifølge the U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration indbringer koralrev årligt 30 mia. dollars til verdenssamfundet, både i form af turistindtægter, muligheder for fiskeri, men også fordi de beskytter mod stormvejr og dermed afværger ødelæggelser.

- Det er en enorm, nærtstående krise for planeten, og vi stikker bare hovedet i busken, siger professor Justin Marshall, der er leder af CoralWatch ved Australia's University of Queensland, til nytimes.com.

For korallerne er døende, og det ses tydeligt, når de ellers så farvestrålende rev bliver afblegede. Varmere vand får alger, som sørger for føde til korallerne og samtidig giver dem deres farve, til at forlade koralrevet. Medmindre temperaturen falder, så algerne vender tilbage, vil korallerne til sidst sulte ihjel.

Blegning sker hyppigere

Den største blegning af det verdensberømte Great Barrier Reef blev bekræftet i marts, da en undersøgelse viste, at 516 af de 520 individuelle rev, der udgør Great Barrier Reefs nordlige side, var begyndt at dø. Der er tale om knap 1.000 km rev, som førhen var sundt, men nu er døende.

Det seneste halve år er forholdene for revene rundt om i verdenshavene blevet kraftigt forværret af den værste El Niño i et århundrede. Rev, der har taget århundreder om at blive dannet, er på få uger blevet ødelagt, og ødelæggelserne er geografisk vidtgående: Stort set alle rev langs ækvator, fra Syd- og Mellemamerika til Australien, Afrika og det sydlige Asien vil med stor sandsynlighed dø.

Forskere kan desuden konstatere, at blegningen sker hyppigere end tidligere, hvilket sandsynligvis skyldes klimaforandringerne, der lige nu giver rekordhøje temperaturer både i havet og til lands.

- Vi er i øjeblikket ved at opleve den mest langvarige globale blegning af koralrev nogensinde observeret. Vi kommer til at miste en masse af verdens koralrev på grund af dette, siger C. Mark Eakin, koordinator hos Coral Reef Watch ved det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration, til nytimes.com.

Blegningen forventes at fortsætte de næste ni måneder - først derefter kan forskere få et overblik over skaderne.

Professor: Koralrev kan snart være fortid

I august sidste år advarede Peter F. Sale, der er professor emeritus i marineøkologi ved University of Windsor, Canada, om, at verdens koralrev meget snart vil være fortid.

- Jeg ser ganske lidt håb for koralrevene, hvis vi ikke får gang i en meget mere aggressiv plan for at sænke vores udledning af drivhusgasser, sagde han på en konference i Prag.

Professor i marinebiologi John Veron, der også er tidligere chefforsker ved the Australian Institute of Marine Science, bakkede op om Peter F. Sales udtalelser:

- Den dybt alvorlige krise er nu bredt anerkendt af både forskere i koralrev og klimaet. De anerkender også, at kun drastisk handling vil kunne forhindre ødelæggelsen af koralrev og andre lignende økosystemer, som er påvirket.

En analyse fra National Oceanic and Atmospheric Administration i 2011 viste, at 75 pct. af alle koralrev på Jorden var truede. Vurderingen lød, at uden en mærkbar indsats ville tallet stige til 90 pct. i 2030, og i 2050 ville stort set samtlige koralrev i verden være truede.

Forskere: CO2-niveauet skal falde

I et studie fra slutningen af februar konkluderede forskerne bag, at det ikke er nok, at temperaturen falder - der skal også skæres markant atmosfærens CO2-indhold, da det er for højt i forhold til koralrevenes tolerancetærskel.

CO2 skader koralrevene, for når havet absorberer gassen, bliver den omdannet til en svag syre, som gør PH-værdien i vandet mere sur, hvilket dræber revene.

- Forsuringen af havet er allerede begyndt at tære på koralrevene. Det er ikke længere en fremtidig frygt - det er virkeligheden nu, sagde studiets hovedforfatter, ph.d. i marinebiologi Rebecca Albright fra Carnegie Institution.

Se et nyhedsindslag øverst i artiklen om blegningen af Great Barrier Reef

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk