Topnyheder

EU-politikere afgiver urinprøve for at se, om de har sprøjtegifte i kroppen


EU-politikerne tøver med at forlænge godkendelsen af Roundup. Foto: Mike Mozart/flickr

Verdens mest udbredte sprøjtegift, Roundup, har ført til en langvarig debat blandt politikerne i EU: De kan ikke blive enige om, hvorvidt giften skal godkendes i yderligere 15 år eller ej.

Oprindeligt var forventningen, at parlamentsmedlemmerne uden større virvar ville stemme for en godkendelse, men tvivlen var åbenbart mere udbredt end antaget, da de nu gennem et par uger har diskuteret sagen, og 11 af 28 lande hælder til at være imod en godkendelse.

Det kommer bl.a., på baggrund af at Verdenssundhedsorganisationen WHO sidste år klassificerede det aktive stof i Roundup, glyfosat, som potentielt kræftfremkaldende for mennesker.

Rester i urinen

Ifølge The Guardian vil op mod 150 EU-parlamentsmedlemmer forud for en symbolsk afstemning om Roundup afgive urinprøver for at undersøge, om de har rester af giften i urinen.

En tidligere undersøgelse foretaget blandt 182 frivillige fordelt på 18 EU-lande viste, at knap halvdelen af dem - 43,9 pct. - havde rester af Roundup-stoffet glyfosat i urinen.

En undersøgelse i Tyskland fandt desuden rester af glyfosat i 14 af landets mest populære ølmærker.

- I parlamentets miljøudvalg er vi meget bekymrede for glyfosat. Vi så allerhelst at det blev forbudt, men hvis ikke så vi gerne en godkendelse, der var betydeligt kortere end de 15 år, der er lagt op til, siger EP-medlem Christel Schaldemose (S) til Politiken.dk.

Hun tilføjer, at lobbyister fra de berørte industrier lige nu arbejder hårdt på at presse politikerne til at godkende sprøjtegiften.

Europæere vil have Roundup forbudt

Blandt europæerne er der imidlertid også stor opbakning for at forbyde Roundup. En meningsmåling foretaget af Yougov blandt 7.000 europæere fra Italien, Storbritannien, Frankrig og Tyskland viste ifølge The Guardian, at der i alle disse nationer var flertal for at forbyde sprøjtegiften.

Opbakningen mod et forbud var størst i Italien og Tyskland med hhv. totredjedele og 70 pct., mens den laveste opbakning - omend stadig med et flertal - var i Storbritannien med 56 pct.

Onsdag skal EU-Parlamentet tage stilling til et forslag om at bremse godkendelsen, indtil der er beviser for, at glyfosat hverken er kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende. Den danske miljøminister, Esben Lunde Larsen, har sagt, at Danmark vil stemme for en ny godkendelse.

Siden 1974 er der blevet brugt 9,4 mio. ton glyfosat på afgrøder rundt om i verden.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE