Topnyheder

Ministerium: Sprøjtegifte skader over 1.700 truede dyre- og plantearter i USA


Den amerikanske grizzlybjørn er en af dyrearterne, der kan tage skade af sprøjtegifte, viser en ny analyse af EPA. Foto: Pixabay

To vidt udbredte sprøjtegifte udgør en sundhedsrisiko for stort set alle af de i alt 1.782 dyre- og plantearter, der betragtes som truede under den amerikanske Endangered Species Act. En tredje sprøjtegift vurderes at være skadelig for fire ud af fem truede arter.

Det konkluderer det amerikanske miljøministerium, Environmental Protection Agency (EPA), i en ny analyse følge The Guardian.

EPA har analyseret sprøjtegiftene malathion, chlorpyrifos og diazinon, som alle har vist sig sandsynligvis at udgøre en risiko for størstedelen af de truede arter.

Værst ser det ud med malathion og chlorpyrifos, der begge er så udbredte, at de sandsynligvis skader 97 pct. af de 1.782 truede dyre- og plantearter, heriblandt den amerikanske grizzlybjørn.

Malathion sprøjtes på frugt og grønt for at beskytte afgrøderne mod plantesygdomme, mens chlorpyrifos som regel bruges mod myg, orm og termitter. Andre studier har også påvist, at chlorpyrifos er dødelig for bier.

Muligvis kræftfremkaldende

En tredje pesticid - diazinon - som bruges mod myrer og kakerlakker truer 79 pct. af de truede dyre- og plantearter.

- For første gang nogensinde har vi endelig data, der viser, hvor katastrofalt farlige disse pesticider er for truede arter - fra fugle til frø, fra fisk til planter, siger Lori Ann Burd, miljøsundhedschef for NGO'en Center for Biological Diversity, til The Guardian.

- Disse farlige pesticider er blevet brugt i årtier, uden at der blev foretaget ordentlige analyser, og nu er det på tide at bruge denne nye information i tiltag, der beskytter planter, dyr og mennesker fra disse kemikalier, tilføjer hun.

Malathion og diazinon er af WHO klassificeret som muligvis kræftfremkaldende for mennesker.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE