Topnyheder

Forskere: Vi kan alle hjælpe klimaet ved at stoppe madspildet


En tredjedel af al mad i verden smides ud. Foto: U.S. Department of Agriculture/flickr

En tredjedel af al mad verden over smides ud. Landbrugets udledning af drivhusgasser kan derfor sænkes markant, hvis folk stopper det massive madspild - dermed kan man uden de store ændringer i ens hverdag hjælpe med i kampen mod den globale opvarmning.

Sådan lyder budskabet fra forskere bag et nyt studie fra Potsdam Institute for Climate Impact Research. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Landbruget – særligt produktionen af kød og mejeriprodukter – er en af de største enkeltstående sektorer, når det kommer til udledningen af drivhusgasser, men ved at skære ned på madspildet kan man være med til at sænke produktionen til et lavere niveau, som afspejler det faktiske forbrug af fødevarer. Ifølge studiet er det nemlig mellem 30 og 40 pct. af al mad, der smides væk.

- Landbruget er en stor faktor, når det kommer til klimaforandringerne – i 2010 stod det for over 20 pct. af verdens samlede udledning af drivhusgasser, siger studiets medforfatter dr. Prajal Pradhan til Reuters.

Mere madspild i fremtiden

Forskerne vurderer, at madspildet vil blive øget i fremtiden, i takt med at indbyggere i lande som Kina og Indien får flere penge og kopierer den vestlige kultur med et højt forbrug af kød og madspild.

Ifølge Jürgen Kropp, der også medvirkede til det nye studie, har madspild alt for lidt fokus blandt verdens politiske ledere.

Dog ér der nogle initiativer i gang rundt omkring i verden, omend det kan diskuteres, hvor stort det politiske fokus er i forhold til problemets omfang.

På et møde sidste år advarede landbrugsministre fra G20-lande netop om de negative konsekvenser ved madspild, og særligt Frankrig har det seneste års tid været aktiv på området ved at igangsætte initiativer mod madspild. Også landene i Norden har sammen arbejdet for at sænke madspildet ved bl.a. at se på, om datomærkningen skal ændres.

Et studie fra 2010 konkluderede, at verdens landbrug på daværende tidspunkt producerede nok mad til 10 mia. mennesker. Problemet med hungersnød skyldes altså ikke en for lav produktion, men en ineffektiv produktion, hvor der - ud over et stort spild - er en ulige fordeling af fødevarerne, og hvor ca. en tredjedel af produktionen bruges som foder til landbrugsdyr.

Hver tredje fisk ender i skraldespanden

Ifølge FN's landbrugsorganisation, FAO, ender næsten halvdelen af al verdens frugt og grønt som skrald. 30 pct. af alle mejeriprodukter bliver spildt, og det samme gør 20 pct. kød. Ifølge FAO slagtes hvert år ca. 65 milliarder landdyr, hvilket betyder, at 16,3 milliarder af dem produceres direkte til skraldespanden.

Hver tredje fisk ender også som affald, og problemet med overfiskeri skyldes derfor i høj grad, at efterspørgslen er højere end det reelle forbrug.

Et lavere forbrug vil ikke kun gavne klimaet, dyrene og miljøet, men også den enkelte husholdnings økonomi. I en skotsk kampagne mod madspild i 2014 blev det fremhævet, at en skotsk familie kan spare ca. 4.700 kr. om året, hvis den stopper med at kassere mad. FAO har desuden beregnet, at en fjerdedel af al mad, der smides væk, er nok til at brødføde 870 mio. mennesker.

Hvis madspild var et land, ville det være verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser, pointerer Andrew Steer, der er leder af World Resources Institute. Han tilføjer:

- Madspild og affald går ud over mennesker, koster penge og skader planeten. At skære i spildet er en no-brainer.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk