Topnyheder

Landbruget vil have miljøforskere fyret som rådgivere


Landbrugsorganisationer vil have, at forskere fra Aarhus Universitet bliver fritstillet som rådgivere for Miljø- og Fødevareministeriet. Foto: Pixabay

Forskere udtaler sig politiserende, og der er brug for at få nye øjne på den danske miljølovgivning, lyder kritikken fra landbrugets brancheorganisationer Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug.

De mener derfor, at miljøforskerne ved DCE-Aarhus Universitet skal fyres som rådgivere for Miljø- og Fødevareministeriet. Det skriver Landbrugsavisen på baggrund af indlæg på Altinget.

Flemming Nør-Pedersen, der er direktør for L&F mener, at forskerne i for mange tilfælde har udtalt sig om noget uden for deres fagområde, og han ser derfor gerne, at myndighedsbetjeningen bliver sendt i udbud, så andre kan byde ind på opgaven, herunder også udenlandske forskere. Han har imidlertid ikke noget imod de nuværende forskeres rådgivning på veterinærområdet.

Dekan: Forskerne har ytringsfrihed

Bæredygtigt Landbrug bakker op om kritikken af miljøforskerne og ønsker ligeledes, at kontrakten med DCE ophæves.

Prodekan på Aarhus Universitet, Kurt Nielsen, svarer, at rådgivningen er baseret på forskning efter internationale standarder, og at forskerne har ret til at udtale sig om andet end deres fagområde, da de har ytringsfrihed.

Miljø- og Fødevareministeriet er allerede i gang med et servicetjek af sine myndighedsaftaler – det forventes afsluttet efter sommerferien. DCE har rådgivet ministeriet siden 2007, og i år får det 121 mio. kr. for myndighedsbetjeningen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE