Topnyheder

Iværksætter fik nok efter jordomrejse og lever nu af at fiske efter plastik

Hollandske Marius Smit fik for alvor øjnene op for omfanget af plastikaffald i havet, da han besøgte Borneo. Nu drømmer han om en verden, hvor havet er fri for plastikaffald og har sågar gjort jagten på at nå drømmen til sit levebrød.

I begyndelsen af 2011 stiftede han Plastic Whale med formålet at sejle rundt og indsamle affald fra kanalerne i Amsterdam. Indtil videre er der blevet fisket over 50.000 plastikflasker og 10 ton affald op af kanalerne, og nu tilbyder virksomheden fisketure for andre interesserede mod betaling. Det skriver EcoWatch.com.

Plastikflaskerne bruger folkene fra Plastic Whale til at bygge flere både, så der kan fiskes endnu mere affald op af vandet og håbet er, at folk i højere grad begynder at tænke på at genanvende frem for at smide ud. Flåden består nu af syv både - alle af genbrugsplast.

Derudover har de miljøbevidste iværksættere stiftet WasteBoards, der fremstiller skateboards af flaskekapslerne.

- Nogle folk siger, at siden vi kom til, er problemet (med affald) blevet mindre, men det vil jeg nu ikke påstå. Dog kan vi se de mængder af affald, som vi har fisket op fra kanalerne. Uden os ville en stor del af det være endt i havet, siger Marius Smit til EcoWatch.com.

Borneo-strand var fyldt med plast

Ideen til initiativet fik han for 12 år siden, da han rejste rundt om i verden i et år med sin kæreste. Overalt hvor de kom, så de plastikaffald.

Marius Smit fortæller, at de bl.a. oplevede, at et stykke strand på den nordlige side af Borneo var overdynget med plastikaffald, og da var det, at han besluttede sig for, at han måtte gøre noget.

Da han kom tilbage til Holland, skabte han sig et netværk via de sociale medier, og der var hurtigt interesse fra andre til at hjælpe, så Plastic Whale nu er blevet et professionelt foretagende støttet af en række sponsorer samt billetindtægterne fra folk, der tager på plastikfisketure.

Arrangerer firmaudflugter

Plastic Whale organiserer bl.a. fisketure for virksomheder og turister, som kommer på udflugt rundt i Amsterdams kanaler, hører musik og og måske nyder en frokost, samtidig med at de fisker efter plastik. Eksempelvis har politiet i Amsterdam og ansatte hos Tommy Hilfiger været af sted.

- Vores ultimative mål er at gøre vandet i verden plastikfrit. Vi påstår ikke, at vi kan opnå det på egen hånd, for problemet er ganske enkelt for stort og for komplekst, siger Marius Smit, der tidligere arbejdede inden for marketing.

- Nu har jeg formået at skabe et firma og et levebrød for mig selv og mine kolleger, samtidig med at vi gør noget positivt for verden.

Se et tv-indslag om Plastic Whale (det er dog på hollandsk).

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE