Topnyheder

Minister: Der skal fældes mere af Europas sidste urskov


Polens miljøminister vil godkender mere fældning af Europas sidste urskov, hvor den sjældne europæiske bison lever. Foto: vlod007

At skoven Bialowieza er den sidste urskov i Europa og i 2014 blev optaget på Unescos liste over verdensarv, får ikke den polske miljøminister, Jan Szyszko, til at ryste på hånden.

Han har netop meddelt, at han vil give tilladelse til at tredoble fældningen af skoven, der strækker sig fra Polen til Hviderusland på et 141.000 ha stort areal.

Det betyder, at der nu kan fældes ca. 188.000 m3 træ fra 2012 til 2021 i modsætning til den tidligere grænse på 63.000 m3. Udmeldingen kommer netop, som den hidtidige fældningsgrænse er ved at være nået.

Ifølge Jan Szyszko sker det dog af miljøhensyn for at modkæmpe truslen fra en særlig barkbille, der er ved at sprede sig i skoven, men både forskere og miljøforkæmpere protesterer mod tiltaget.

Over 120.000 har skrevet under

Organisationen Greenpeace anklager ifølge The Guardian Jan Szyszko for at ignorere både befolkningen, forskerne, Europa-Kommissionen, Unesco og miljøorganisationer i sagen. Greenpeace advarer desuden om, at EU kan finde på at straffe Polen for at bryde reglerne i Natura 2000-programmet.

- At bekæmpe barkbillen med motorsav og økse vil skade mere, end det vil gavne, siger Robert Cyglicki, leder af Greenpeaces polske afdeling, til nyhedsbureauet Reuters.

Greenpeace mener også, at fældningen af dele af skoven vil skade turismen, og organisationen har indtil videre indsamlet over 120.000 underskrifter mod øget fældning af skoven. Organisationen hævder ligeledes, at billen har levet i skoven i århundreder, uden at skoven har taget større skade.

Også Polens State Council for Nature Conservation, The Nature Conservation Committe of the Polish Academy of Sciences samt Scientific Council of the Bialowieza National Park er imod ministerens tiltag.

Rummer 20.000 dyrearter

Reuters skriver, at skoven ifølge forskere er 8.000 år gammel, men Jan Szyszko tror ikke på dem og udtalte i en radioudsendelse i sidste uge, at dele af den er skabt af mennesker.

Skoven er den sidste urskov i Europa og rummer 20.000 dyrearter, bl.a. den sjældne europæiske bison, og har Europas højeste træer, som er ca. 50 m. En tredjedel af skovområdet på Polens side af grænsen er dog fredet og vil ikke blive berørt af fældningen.

Barkbillen typograf, Ips typographus, lever på rødgran og optræder normalt kun som sekundært skadedyr, hvilket betyder, at arten kun yngler i døde eller døende træer. Ifølge Københavns Universitets hjemmeside kan billen - hvis tætheden er tilstrækkeligt stor - også slå selv helt friske træer ihjel.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE