Topnyheder

Forskere har godt og skidt nyt om orangutangen


Der er flere orangutanger, end man hidtil har troet, men det skyldes, at man er blevet bedre til at tælle dem. Foto: Red Orangutangen

Der er glæde, men også stor bekymring hos forskere og organisationen Red Orangutangen, efter at en ny undersøgelse af orangutangens bestand på Sumatra er blevet offentliggjort.

For mens undersøgelsens positive nyhed er, at der faktisk findes over dobbelt så mange orangutanger på den indonesiske ø end hidtil antaget, skyldes stigningen ikke bedre levevilkår for dem, men i stedet at man er blevet bedre til at tælle dem.

Undersøgelsen fastslår samtidig, at den massive skovfældning i Indonesien stadig truer deres overlevelse.

Det skriver Red Orangutangen i en pressemeddelelse på baggrund af studiet, der er trykt i tidsskriftet Science Advances.

Behersket glæde

Hidtil har forskere vurderet, at der lever ca. 6.600 orangutanger på Sumatra, men efter den nye undersøgelse lyder vurderingen nu, at antallet er 14.613 (i 2015).

Det højere antal skyldes ifølge forskerne tre faktorer:

  1. Man har fundet ud af, at de kan leve i højere områder end hidtil troet, og derfor er der en række områder, hvor man ikke tidligere har talt orangutanger.

  2. Man har fundet flere orangutanger i områder med produktionsskov.

  3. Man har undersøgt et område vest for Toba Lake, som ikke før er blevet undersøgt, og her fandt man også et antal orangutanger.

Forskerne er derfor også beherskede, når det kommer til den gode nyhed i, at antallet er større end troet. De fastslår, at stigningen skyldes en grundigere søgning, og at det ikke indikerer, at antallet er stigende.

- Arten er fortsat alvorligt truet. De nuværende fremskrivninger for skovfældning lyder, at op mod 4.500 orangutanger vil være forsvundet i 2030, skriver forskerne i et resumé af studiet, og de opfordrer kraftigt til, at myndighederne fremover tænker på konsekvenserne for naturen i den fremtidige skovdrift.

Organisation: Støt bæredygtig skovdrift

Organisationen Red Orangutangen minder om, at forbrugerne og producenterne bliver nødt til at støtte den bæredygtige skovfældning for at beskytte dyrene.

- Undersøgelsen viser, at det er vigtigt ikke kun at fokusere på fredede

skovområder, når man vil bevare biodiversiteten. Bæredygtigt skovbrug kan være

med til at sikre orangutangernes fremtid, siger Red Orangutangens direktør

Claus Staunstrup Nilsson.

Den danske organisation arbejder med at bevare Borneos regnskove, men støtter

også projekter, der undersøger, hvorledes en begrænset træfældning kan laves

uden at påvirke regnskovens dyreliv.

- Det estimeres, at op mod 75 pct. af Borneos orangutanger lever uden for

fredede skovområder, og derfor er det vigtigt at finde løsninger for skovområder,

der både tillader begrænset træfældning og orangutangens overlevelse. Her er

bæredygtige skovcertificeringer en del af løsningen, og derfor er det vigtigt, at

forbrugerne støtter op om FSC.” udtaler Claus Staunstrup Nilsson.

Orangutangen er i familie med Borneos orangutang, men har en længere og mere orange behåring, og ifølge IUCN er den kritisk truet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk