Topnyheder

SeaWorld stopper med at avle spækhuggere


SeaWorld lægger sin strategi om og samarbejder nu med en dyreværnsorganisation. Foto: jannthio/flickr

SeaWorld stopper øjeblikkeligt med at avle flere spækhuggere og vil nu samarbejde med en organisation om at bekæmpe sæljagt, hvalfangst og forurening af havet. Det skriver Joel Manby, CEO for SeaWorld Parks & Entertainment, i LA Times.

Beslutningen betyder, at de 29 spækhuggere, der lever i SeaWorlds nuværende 12 parker i USA, vil blive de sidste.

- Vi er nødt til at forholde os til den attitudeændring, som vi selv har hjulpet med at skabe - derfor melder SeaWorld om flere historiske ændringer. I år vil vi afslutte alle avlsprogrammer for spækhuggerne, skriver Joel Manby og tilføjer, at parken også vil udfase sine spækhuggershows.

Udmeldingen kommer, efter at SeaWorld-ledelsen sammen med Humane Society of the United States (HSUS) har udarbejdet en ny politik, og organisationen siger ifølge BBC, at meddelelsen viser, "at en æra med fremvisning af tilfangetagne spækhuggere vil slutte".

Samarbejdet med HSUS vil fremover bestå i at modkæmpe kommerciel hvalfangst, sæljagt, jagten på hajfinner og forurening af verdenshavene.

Joel Manby afviser dog at slippe spækhuggerne fri i havet.

- De fleste af vores spækhuggere blev født i SeaWorld, og dem, der blev født i naturen, har levet i parken i størstedelen af deres liv. Hvis vi slipper dem fri i havet, vil de højst sandsynligt dø.

Mennesket er den største trussel

Joel Manby bevæger sig også over i en større debat om truede dyrearter og den trussel, som mennesket udgør, hvilket forskere betegner som "den sjette masseudryddelse". Den største trussel er ikke de parker, der holder dyrene indespærrede, mener han.

- I denne nærtstående krise er de vilde dyrs reelle fjender krybskytter, forurening, en ubæredygtig menneskelig udvikling og menneskeskabte katastrofer såsom olieforurening - ikke zoologiske haver eller akvarier.

SeaWorld stoppede med at fange spækhuggere for flere årtier siden, men har siden avlet på dem. Parken har været udsat for heftig kritik, særligt siden dokumentarfilmen Blackfish kom i 2013, der viste kritisable forhold for dyrene, hvilket førte til store aktiefald for parken.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE