Topnyheder

Isflage to gange Manhattans størrelse er ved at knække af Antarktis


En isflage er ved at brække af Antarktis, og det kan betyde, at isen smelter endnu hurtigere. Foto: Pixabay

En 50 km lang sprække i Antarktis' is har fået forskere til at frygte, at en isflage dobbelt så stor som Manhattan er ved at brække af. Sprækken blev først opdaget i 2013, og da to forskere ved udgangen af 2015 fløj over området, kunne de se, at sprækken var blevet markant større. Det skriver Sciencealert.com.

I begyndelsen af februar viste satellitbilleder, at isflagen stadig hænger fast på Antarktis, men selvom der er kuldegrader, er der stadig risiko for, at den brækker af.

Manhattan er 87,5 km2 - til sammenligning er Bornholm 589 km2.

Flere konsekvenser

Ender den med at rive sig løs, vil det få flere konsekvenser. Det kan skade dyrelivet, bl.a. forhindre pingviner i at få adgang til føde, og det kan udgøre en fare for skibe.

Derudover vil det forstærke smeltningen af isen, når stykkerne bliver flere og mindre, fordi der vil være mere vand og luft omkring dem, end hvis de alle var samlet i ét stykke. Isen er dermed i fare for at smelte hurtigere, hvis den omgives af lun luft og hav.

Isflagen er en del af den såkaldte Larsen iskappe, der de seneste 20 år er blevet 75 pct. mindre. Sidste år påviste forskere, at der nu er smeltet så meget is ved polerne, at det har påvirket Jordens rotation.

Det er ikke altid klimaforandringer, der er skyld i, at isflager brækker af - det kan også være bølger og havstrømme, som foråsager det. Forskere ved dog, at adskillige tilfælde skyldes den globale opvarmning.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE