Topnyheder

Klimaforskere er chokerede over februar-varme


Y-aksen viser, hvor høj temperaturen har været i forhold til normalen (perioden 1951-1980). Den røde streg angiver gennemsnitstemperaturen de pågældende år. Data: NASA - GISS

2016 er godt i gang med at smadre hidtidige klimarekorder. Februar blev markant varmere end normalt verden over og er nu den varmeste februar i over et århundrede, viser data fra Nasa.

Således var februar hele 1,35 grader celsius varmere sammenlignet med gennemsnittet for måneden i perioden 1951-1980, og den temperaturforskel er rekord. Januar var også markant varmere end normalt; 1,14 grader celsius over normalen.

- Vi er i en eller anden form for klima-nødsituation nu, siger professor i havfysik Stefan Rahmstorf, der er chef for Earth System Analysis ved Potsdam Institute for Climate Impact Research, ifølge abc.net.au.

Klimaforsker Gavin Schmidt skriver på Twitter med et link til Nasas data:

- Normalt kommenterer jeg ikke på individuelle måneder (for meget vejr og ikke nok klima), men seneste måned var speciel.

"Ekstraordinær" stigning

Januar i år havde ellers rekorden, når det kom til at være varmere end sit gennemsnit (1,14 grader), og det er "ekstraordinært", at rekorden bliver slået allerede måneden efter med hele 0,21 grader celsius (1,35 grader), skriver klimaforsker Jeff Masters samt journalist og forfatter Bob Henson på hjemmesiden Weather Underground.

- De data er virkelig chokerende og endnu en gang en påmindelse om den fortsatte langvarige stigning i den globale temperatur som følge af menneskets udledning af drivhusgasser, skriver de.

Data viser, at i visse egne var gennemsnitstemperaturen endda mindst 4 grader celsius over normalen; bl.a. i store dele af Alaska, Canada, Skandinavien, Rusland og Det Arktiske Ocean.

- Februar 2016 gav os en række ekstreme vejrfænomener, som var gjort mere sandsynlige på grund af det varmere klima, og det gav os et glimrende billede af, hvordan det potentialt kan føre til katastrofer, hvis den globale opvarmning når 2 grader celsius, skriver de og henviser til flere eksempler på nylige klimakatastrofer:

Vietnam mistede 6,7 mia. dollars - ca. 4 pct. af landets samlede BNP - pga. tørke, der også kostede Zimbabwe 1,6 mia. dollars, svarende til ca. 12 pct. af landets BNP. Fiji blev ramt af en cyklon, der forårsagede ødelæggelser for 470 mio. dollars, ca. 10 pct. af landets BNP.

- Kort fortalt er vi med skræmmende hast på vej mod det aftalte loft på 2 graders global opvarmning i forhold til niveauet før den industrielle revolution, siger Jeff Masters til abc.net.au.

Dyster prognose

Mandag aften var temperaturrekorden også en del af ABC Australiens Q&A-tv-program. Her lød en dyster prognose fra en af Australiens ledende forskere.

- Der er god grund til at være bekymret, sagde Alan Finkel, der er Chief Scientist - altså er hans rolle at rådgive den australske regering inden for forskning og videnskab.

- Vi er ikke ved at vinde kampen, tilføjede han.

Ifølge Nasas data var oktober 2015 den første måned siden 1880, der var mindst én grad celsius varmere end normalt for den pågældende måned. Siden da har hver eneste måned været mindst én grad over sit normale gennemsnit. November var 1,02 grader over gennemsnittet, og december var 1,11 grader over.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE