Topnyheder

Trods klimabelastning: USA forventer øget kødproduktion


USA forventer en stigning i produktionen af kød frem mod 2025. Foto: Pixabay

USA forventer en øget produktion af oksekød i 2025. Også indtagelsen af kød ventes at stige, lyder det i en ny prognose fra det amerikanske landbrugsministerium, USDA. Det skriver Beefmagazine.com.

I begyndelsen af dette år var der 30,3 millioner kødkvæg i USA, hvilket i forvejen er en stigning på 4 pct. i forhold til samme tid året forinden. I 2025 forventer USDA, at antallet øges til 33,2 millioner, svarende til en forøgelse på 9,6 pct.

Det skyldes bl.a. en forventning om lavere foderpriser. Ifølge USDA's prognose forventer, man også, at indtagelsen af rødt kød og fjerkræ vil stige fra 96 kg per person i 2015 til godt 99 kg per person omkring 2025.

En stor klimasynder

Kødproduktionen er ellers en af de helt store syndere, når det kommer til udledningen af drivhusgasser og rydningen af skovområder.

Ifølge et forskningsprojekt fra sidste år vil menneskets kødforbrug mere end noget andet enkeltområde true biodiversiteten på Jorden i fremtiden, fordi der skal ryddes så mange naturområder for at gøre plads til græssende dyr og foderproduktionen.

Forskerne vurderede, at i 2050 vil arealet, der bruges til kødproduktionen, være udvidet med mellem 30 og 50 pct. i 15 undersøgte lande. Det svarer til, at der om 34 år vil blive brugt yderligere tre mio. km2 i forbindelse med produktionen - næsten 70 gange Danmarks størrelse.

Forskerne påpegede desuden, at ca. 75 pct. af rydningen af regnskoven de seneste år er sket for at skabe plads til arealer, der bruges til vores kødproduktion. De anbefalede derfor, at menneskets kødforbrug reduceres til blot at udgøre 10 pct. af det samlede fødevarerindtag.

Tænketank: Vi skal spise mindre kød

Et andet studie fra 2014 under ledelse af professor Gidon Eshel fra Bard College i New York, USA, påviste også, at kødforbruget er en markant udleder af drivhusgasser. Eksempelvis fandt forskerne frem til, at produktionen af kød fra kvæg kræver 28 gange større arealer end svin- og fjerkræproduktionen, 11 gange mere vand og udleder fem gange mere drivhusgas.

I en rapport fra den velansete britiske tænketank Chatham House blev det også gjort klart, at vi skal spise mindre kød, hvis vi vil hindre den globale opvarmning i at stige med mere end to grader celsius. Sidste år slog Brasiliens miljøminister Izabella Teixeira fast, at rydningen af den brasilianske regnskov hovedsageligt skyldtes landbrugs- og kødproduktionen.

Ifølge FN's FAO står kødproduktionen for ca. 18 pct. af verdens samlede udledning af drivhusgasser.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE