Topnyheder

Ny dyster forskning: Klimaforandringer giver mere ekstrem regn og flere dødsfald


To nye forskningsstudier giver uafhængigt af hinanden et dystert billede af, hvordan klimaforandringerne vil påvirke os i dette århundrede. Forandringerne vil nemlig ramme verdensbefolkningen på flere måder; risikoen for oversvømmelser stiger, og fødevareproduktionen bliver hæmmet, hvilket vil føre til flere dødsfald.

Det ene studie, som er udgivet i det velansete britiske lægetidsskrift The Lancet, vurderer, at over en halv million flere mennesker vil dø hvert år fra 2050, fordi klimaforandringerne vil have påvirket fødevareproduktionen i en sådan grad, at der vil være færre frugter og grønsager, hvilket vil føre til en mere usund kost eller mangel på kalorier.

- Sundhedspåvirkningen forårsaget af klimaforandringerne er langt større, end vi troede, siger professor ved University of Oxford, Peter Scarborough, der bidrog til studiet, til The Guardian.

Ros fra kolleger

Studiet bliver rost af professor Alistair Woodward fra University of Auckland og John Porter fra Københavns Universitet; de mener, at forskerne bag har bidraget med den mest detaljerede fremskrivning af klimaforandringernes konsekvenser for fødevareproduktionen og menneskets helbred.

Forskerne benyttede en række computerberegninger for at udregne og fremskrive produktionen af afgrøder, økonomisk udvikling, handel og klimaforandringer, og de fandt, at 529.000 mennesker vil dø på grund af dårligere kost eller sult i 2050, sammenlignet med en verden uden global opvarmning.

Det er ikke kun de fattigere lande, der vil blive ramt; også de rigere, vestlige lande vil opleve en mangel på frugt og grønt. Enkelte lande kan dog på bundlinjen opleve en positiv udvikling, idet færre vil dø af overvægt, men antallet kan ikke opveje de mange dødsfald som følge af sult og dårlig ernæring.

Et studie fra sidste år - "Extreme weather and resilience of the global food system" - nåede i øvrigt frem til en lignende konklusion; at klimaforandringerne vil påvirke fremtidens fødevareproduktion negativt, hvilket bl.a. vil gøre vores mad dyrere.

I studiet brugte forskerne betegnelsen "chok" om usædvanligheder i produktionen, og risikoen for disse chok vil blive større i løbet af de næste 25 år som følge af både befolkningstilvæksten og klimaforandringernes længerevarende tørkeperioder, oversvømmelser og øgede temperaturer.

Flere massive regnfald

I det andet nye klimastudie ledt af Markus Donat fra University of New South Wales i Sydney påviser forskerne, at der er meget mere nedbør i vente på kloden ifølge nyhedsbureauet Reuters. Klimaforandringerne vil nemlig medføre mere massive regnfald, hvilket øger risikoen for oversvømmelser, og det vil ramme både de fattige og rige nationer.

Forskerne har undersøgt klodens 30 pct. tørreste regioner og 30 pct. vådeste, og de kan se, at der siden 1950 har været en stigende tendens til mere ekstremt regnvejr i både tørre og våde regioner, og fremskrivninger frem til 2100 viser, at tendensen til mere kraftig regn vil blive større. Det skyldes, at varmere luft er bedre til at holde på fugten end køligere luft og kan dermed holde på mere fugt, før det begynder at regne.

Studiet er bragt i tidsskriftet Nature Climate Change.

I disse dage er myndighederne i Paris i gang med et 11 dage langt træningsforløb i, hvordan man skal evakuere og sikre byen i tilfælde af oversvømmelser, som den massive oversvømmelse, der ramte byen i 1910.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE