Topnyheder

Obama: Vi risikerer, at elefanten uddør snart


Den amerikanske præsident, Barack Obama, advarer om, at den afrikanske elefant er ved at uddø. Foto: Pete Souza/Pixabay

Der dræbes flere afrikanske elefanter, end der fødes, konkluderer Cites på baggrund af nye data, og den amerikanske præsident Barack Obama advarer nu om, at elefanten er ved at uddø på kontinentet. Det skriver The Guardian.

Ifølge Cites' tal blev mindst 20.000 afrikanske elefanter dræbt af krybskytter i 2015 - svarende til én ca. hvert 20. minut - og krybskytterne stod dermed for omtrent 60 pct. af dødsfaldene blandt elefanter. Et lille lyspunkt er dog, at krybskytteriet faktisk er faldet de seneste fire år; i 2011 stod krybskytterne for ca. 75 pct. af dødsfaldene blandt elefanterne.

- Bestanden af den afrikanske elefant er fortsat særdeles truet, særligt i det centrale og vestlige Afrika, hvor der stadig forekommer massiv krybskytteri, siger John Scanlon, der er generalsekretær for the Convention on the Trade in Endangered Species (Cites), til The Guardian.

Der blev samtidig også registreret flere tilfælde af krybskytteri i den berømte Kruger National Park: I 2014 stod krybskytterne bag 17 pct. af dødsfaldene blandt elefanter i naturreservatet, mens det i 2015 steg til hele 41 pct.

Obama advarer: Vi er nødt til at gøre mere

USA's præsident Barack Obama har været med til at iværksætte tiltag, der skal dæmme op for krybskytteriet, bl.a. Operation Crash, der i USA har ledt til 20 domme for smugling af elfenben og horn fra næsehorn.

USA har også indgået en aftale med Kina om at sætte restriktioner på importen af elfenben. Alligevel frygter præsidenten, at elefanten uddør i den afrikanske natur.

- Lige nu risikerer vi at miste den vilde elefant i min levetid. Det er en ufattelig udtalelse. Det vil være et utilgiveligt tab for menneskeheden og naturen, siger Barack Obama ifølge The Guardian og tilføjer, at verdenslederne skal gøre endnu mere for at bremse krybskytteriet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE