Topnyheder

Embedsmænd forsøgte at presse forskere til at fifle med miljøtal


Eva Kjer Hansens embedsværk forsøgte gennem længere tid at presse forskere til at få beregningerne bag Landbrugspakken til at fremstå mere miljøvenlige, end de reelt var. Foto: Henrik Bjerregrav/flickr

I forbindelse med udarbejdelsen af Landbrugspakken pressede embedsmænd uvildige forskere, som skulle levere beregninger og analyser til pakken, til at ændre deres beregninger, så pakken kom til at fremstå grønnere, end den reelt er.

Det skriver Berlingske, som er i besiddelse af stribevis af interne mails, som blev udvekslet mellem forskere og embedsmænd.

I korrespondancerne afviser forskere igen og igen at efterkomme embedsmændenes pres om at foretage nye beregninger for at nå frem til en mere miljøvenlig konklusion.

- Gentagne gange bad embedsfolk os om at lave nye beregninger og analyser, hvor præmisserne var skruet sammen på en måde, så resultatet var givet på forhånd: Det ville på den ene eller anden måde resultere i lempeligere krav til udledningen af kvælstof fra Danmark, fortæller Karen Timmermann, seniorforsker ved Aarhus Universitet, til Berlingske og tilføjer, at hun aldrig før har oplevet at blive udsat for et lignende pres fra embedsværket.

Poul Nordemann Jensen, chefkonsulent ved Aarhus Universitet, siger, at han heller ikke kan erindre nogensinde at have oplevet et lignende pres fra politisk hold.

Ekspert: På kant med reglerne

Ifølge Berlingske endte den længere debat med, at embedsfolkene accepterede forskernes indvendinger på visse punkter, mens de på andre punkter ignorerede forskernes advarsler og forbehold.

Oluf Jørgensen, offentlighedsekspert og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole siger, at det er "stærkt kritisabelt", at embedsmænd har lagt et sådant pres på uafhængige forskere for at kunne legitimere politiske beslutninger, og Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, mener, at embedsmændene er på kant med reglerne.

Også fra politisk hold er der kritik af processen:

- Det er helt, helt uacceptabelt at embedsmænd på den måde presser forskere til at levere politisk bestillingsarbejde, hvor resultatet er givet på forhånd. Som befolkning og som Folketing skal vi kunne stole på, at embedsmænd fastholder deres faglighed og ikke forsøger at fordreje og manipulere med virkeligheden, så vi bliver ført bag lyset, skriver Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding på Facebook.

Også De Konservatives Rasmus Jarlov, som længe har kritiseret regnemetoderne bag Landbrugspakken, har kommenteret de nye afsløringer:

- Svært ikke at konkludere, at der er gjort alt for at kunne præsentere et farvet beslutningsgrundlag, skriver han på Twitter - hans parti stemte dog for pakkens gennemførelse.

Hverken tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen eller hendes efterfølger Esben Lunde Larsen har villet kommentere Berlingskes oplysninger.

Flere forskere kritiserede regeringens regnemetode

Efter at et flertal i Folketinget i slutningen af december blev enigt om Landbrugspakkens indhold, har der fra flere forskere været længerevarende kritik af Miljø- og Fødevareministeriets beregninger i pakken.

En række forskere, der leverede data og tal til pakken hævdede, at deres beregninger var blevet fordrejet i den endelige landbrugspakke.

Havbiolog og professor ved Aarhus Universitet Stiig Markager kaldte metoden for "misinformation" og "kreativ bogføring", professor og ferskvandsbiolog Kaj Sand-Jensen fra Københavns Universitet kaldte regeringens regnskab for "misinformation, og Brian H. Jacobsen, seniorforsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, sagde, at regeringen havde benyttet en regnemetode, der "pustede miljøeffekten op".

En analyse fra Geus har siden vist, at Landbrugspakken kan medføre et øget indhold af nitrat i grundvandet - nitrat er mistænkt for at være kræftfremkaldende og farligt for fostre og spædbørn.

Minister: En grøn pakke

Pakken blev ellers præsenteret af Eva Kjer Hansen som en gevinst for miljøet:

- Danmark har fået en Fødevare- og landbrugspakke, der lægger grunden til fornyet vækst i landbruget og giver et grønt plus til miljøet, sagde ministeren, da blå blok i december blev enig om pakkens indhold.

Hun måtte efterfølgende gå af, da et flertal i Folketinget mistede tilliden til hende i forbindelse med baggrunden for pakkens beregningsmetode. Pakken blev alligevel vedtaget i sidste uge af partierne i blå blok.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek