Topnyheder

Løkke indrømmer: Landbrugspakken øger forureningen de kommende år


Lars Løkke Rasmussen har mere eller mindre erkendt, at Landbrugspakken forurener de næste tre år. Foto: News Øresund - Johan Wessman©/flickr

Landbrugspakken øger landbrugets forurening i 2016, 17 og 18. Det har statsminister Lars Løkke Rasmussen en anelse kryptisk erkendt under spørgetimen, der fandt sted tirsdag eftermiddag. Det kan man læse ud fra dr.dk's dækning af mødet.

Adspurgt af De Radikalies formand Morten Østergaard: "Medfører summen af de initiativer, der bliver indført, at der er et grønt plus eller ikke er et grønt plus på bundlinjen af den politik, der føres i tre år?" svarede Lars Løkke Rasmussen:

- Det er åbenlyst, at pakken medfører mere kvælstof i en treårig periode, men bliver så efterfulgt af en sammenlagt positiv effekt.

Og i et svar til Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, svarede Løkke:

- Det er sådan, at der isoleret set er tale om en merudledning i årene 2016-2019, det fremgår af de informationer, der er givet til Folketinget. Men derefter bliver det mindre.

Jarlov havde ret i sin beregning

Dermed havde De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, ret i den beregning, han selv foretog: Den viste en øget forurening fra pakken i de næste tre år i modsætning til Miljø- og Fødevareministeriets måde at regne på, der viste et grønt plus i alle år.

På trods af erkendelsen af at Landbrugspakken vil øge forureningen de kommende år, er Løkke ikke særligt åben over for at lave en grøn tillægspakke, som De Konservative ønsker for at afbøde de negative miljømæssige konsekvenser fra pakken.

- Regeringen mener ikke, at der ligger en miljøregning, som vi objektivt set har behov for at samle op, sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau.

EU kan straffe Danmark

Både SF og De Radikale udtrykker bekymring over statsministerens tilbagetog med hensyn til tillægspakken. Ida Auken mener, at der er risiko for, at Danmark mødes med sanktioner af EU for at forværre miljøet. Hun nævner tre mulige udfald, som bl.a. er, at EU kan vælge at tilbageholde over én mia. kr. i landdistriktsmidler til Danmark.

- Det er med andre ord ikke kun vandmiljøet, regeringen med åbne øjne sætter i fare. Det er også sikkerheden for rigtig mange landmænd, skriver Ida Auken på Facebook.

Det er i øvrigt en problemstilling, som Jyllands-Posten dækkede for et par uger siden; bliver Danmark mødt med sanktioner pga. Landbrugspakken, kan det betyde milliardtab for Danmark, hvilket netop også vil ramme landmændene økonomisk.

De Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, skrev for få dage siden på Twitter, at hun frygter, at Landbrugspakken afvises af EU, hvis ikke der laves en grøn tillægspakke.

- Tror I Løkke tør undlade grøn tillægspakke? Tror det er nødvendigt for at få EU til at acceptere Landbrugspakke ift vandrammedirektiv.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk