Topnyheder

DiCaprio i sin takketale: Tag ikke planeten for givet


Sjette gang blev lykkens gang for skuespilleren Leonardo DiCaprio, som natten til mandag dansk tid vandt sin første Oscar for sin præstation i filmen The Revenant efter at have været nomineret seks gange.

Leonardo DiCaprio benyttede anledningen til ikke blot at takke sine nærmeste, men også at gøre opmærksom på den situation, som verden står i lige nu med de igangværende klimaforandringer.

Hans takketale er allerede gået viralt; flere nyhedssider som The Independent, Daily Telegraph, The Guardian, International Business Times og MTV.com omtaler hans tale om klimaforandringerne, og den bliver nu delt på de sociale medier Twitter, YouTube og Facebook.

Her følger en tekstudskrift af hele hans takketale - se den også i videoen ovenover.

Talen

"Tak, mange tak til jer allesammen. Tak til Akademiet, tak til alle her i rummet, jeg må lykønske alle de andre fantastiske nominerede i år for deres fantastiske præstationer. The Revenant er resultatet af en utrættelig indsats fra et utroligt hold af medvirkende, som jeg fik lov til at arbejde med. Først og fremmest til min bror i dette arbejde, hr. Tom Hardy. Tom, dit store talent på lærredet kan kun overgås af dit venskab i det private. Til hr. Alejandro Iñarrito, som filmens historie udfolder sig, har du kæmpet dig op og skrevet historie i de seneste to år, sikke et ufatteligt talent, du har. Tak til dig og Chivo (cinematografen) for at have skabt en filmoplevelse ud over det sædvanlige for os alle.

Tak til alle hos Fox og New Regency, særligt Arnon Milchan (producer), du er mesteren bag dette værk. Hele mit hold; jeg må takke alle fra begyndelsen af min karriere - hr. Caton-Jones for at caste mig i min første film, hr. Scorsese for at lære mig så meget om den cinematiske kunstform. Til hr. Rick Yorn, tak for at hjælpe mig med at navigere i denne industri. Og til mine forældre - intet af dette ville være muligt uden jer, og til alle mine venner: Jeg elsker jer højt. I ved, hvem I er.

Og slutteligt vil jeg bare sige dette: At lave The Revenant handlede om menneskets forhold til den naturlige verden - den verden, som vi alle mærkede i 2015 som det varmeste år registreret i historien. Vores produktionshold blev nødt til at søge mod den allersydligste del af denne planet bare for at kunne finde sne. Klimaforandringerne er virkelige, de sker lige nu, og det er den mest alvorlige trussel, som vores art står over for, og vi er nødt til at arbejde sammen og stoppe med at udsætte handling.

Vi bliver nødt til at støtte de verdensledere, som ikke taler for de store forurenere eller de store multinationale selskaber, men som taler på vegne af menneskeheden, på vegne af de indfødte i denne verden, og for de milliarder og atter milliarder af underpriviligerede mennesker, som vil blive allermest påvirket af dette, for vores børns børn og for de folk derude, hvis stemmer er blevet druknet i den politiske grådighed. Jeg takker jer alle for denne fantastiske pris i aften. Lad os ikke tage denne planet for givet; jeg tager ikke denne aften for givet."

Donerer penge til grønne organisationer

Efterfølgende har Leonardo DiCaprio tweetet: "#ClimateChange action starts w/ electing leaders who'll make brave & vital changes needed to save our planet. Visit http://www.lcv.org/act/"

Tweetet har efter seks timer fået knap 46.000 "likes" og er blevet retweetet ca. 21.000 gange.

Leonardo DiCaprio er i øjeblikket ved at indspille en dokumentarfilm om menneskets ødelæggelse af miljøet, og han har sin egen fond, hvorfra han donerer penge til grønne organisationer.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE