Topnyheder

Afsløring: Alvorlig dyremishandling på økologisk slagteri

Slagteriarbejdere på et fransk slagteri, der er certificeret økologisk, er på videooptagelser blevet afsløret i at udøve grov dyremishandling i en lang række tilfælde. Det skriver flere medier, herunder britiske Daily Mail.

Den franske dyreværnsorganisation L214 står bag optagelserne, der er "nogle måneder gamle", og som viser adskillige tilfælde af mishandling over for lam, får, kvæg og grise.

- Du havde nok troet: Denne mishandling må være et engangstilfælde. De optagelser, du skal til at se, er fra et økologisk slagteri, som er certificeret til at behandle økologisk kød; kød fra lokale farme, der sælges til lokale slagtere, siger speakeren til optagelserne, Nili Hadida, der er sanger i rockbandet Lilly Wood and the Prick, og som taler på vegne af L214.

Giver dyrene stød for sjov

I optagelserne ser man bl.a., at medarbejdere grinende giver dyrene stød for sjov, en gris bliver løftet i ørerne, lam kastes adskillige meter mod en metalbarriere, dyr får skåret halsen over uden at være bedøvet, og en ko klemmes ind i en metalboks, som er alt for lille til den. I et tilfælde ser man en gris blive hængt op i bagbenene, men bagefter falde ned på et bord i spasmer.

Ifølge Ecocert, der står for EU's økologicertificering, skal et økologisk slagteri leve op til kravet om, at dyr lider mindst muligt, når de slagtes. Og mediet Vice.com skriver, at slagteriets medarbejdere var på et dyrevelfærdskursus i 2014.

- Det er fuldstændig skandaløst og ekstremt chokerende, siger Johanne Mielcarek fra L214 til TheLocal.fr og kritiserer den alt for vage EU-lovgivning på området:

- Der er ikke megen information om selve drabene, og hvordan de skal finde sted. Den (loven) handler mere om, at dyrene ikke må "mishandles".

Dyrlæger: Alvorlig mishandling

Ifølge Thelocal.fr har organisationen vist optagelser til dyrlæger, som enstemmigt siger, at der er tale om "alvorlig mishandling".

Selv med mere klare regler er det dog svært at se, hvorfor det skulle afværge medarbejdernes opførsel, der tydeligvis overtræder de nuværende regler, der - trods en vag formulering - forbyder mishandling. Det ses desuden, at medarbejderne ikke lever op til reglementet vedrørende bedøvelse og benytter sig af defekt udstyr.

Manageren for slagteriet, der ligger i Vigan i Sydfrankrig, Laurent Kauffman, er rystet over, hvad optagelserne viser.

- Disse handlinger er uacceptable og skandaløse. Jeg har aldrig set det, men jeg er heller ikke på stedet hele tiden - langt fra. Men jeg har aldrig set sådan noget, og jeg er skuffet, siger han til franske BFM TV ifølge Daily Mail.

Slagteriskandaler i flere lande

Den franske landbrugsminister, Stéphane Le Foll, har siden udsendt en pressemeddelelse, hvori der står, at myndighederne øjeblikkeligt vil påbegynde en nærmere undersøgelse af slagteriet.

EU's lovgivning inden for økologi har tidligere været kritiseret for at være alt for vag, og den er eksempelvis langt mindre konkret formuleret end den danske økologilov. Efter pres fra dyrevelfærdsorganisationer valgte EU's landbrugskomité i efteråret at tage lovgivningen op til revidering, men det er op til Europa-Parlamentet at vedtage eventuelle nye regler.

Sagen om mishandling på slagteriet i Vigan er langt fra den eneste af sin slags. I løbet af efteråret skrev Globalen om tilfælde af mishandling på slagterier i både Finland, Storbritannien, USA - og Frankrig.

Se optagelser fra slagteriet i nedenstående video. Der skal advares om stærke billeder!

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk