Topnyheder

Danmarks CO2-forbrug er enormt: Sviner mere end Kina


Danskernes miljøbelastning er blandt de største i verden. Foto: Pixabay

Danmark er på ingen måde et grønt foregangsland, når man vurderer, hvor meget hver enkelt dansker belaster miljøet og klimaet - faktisk er vi blandt de borgere i verden, der belaster planeten allermest. Det viser et studie af forskere fra Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet - NTNU. Det skriver flere medier.

I stedet for at se på hvor meget de enkelte landes industri forurener, har forskerne vurderet miljøpåvirkningen fra forbrugerne i 43 forskellige lande, og det viser, at Danmark er med i toppen, både når det kommer til udledningen af drivhusgasser, forbruget af vand og det materielle forbrug målt per indbygger.

Årsagen til at det kan give god mening at se på borgernes belastning frem for industriens er, at meget af det, som eksempelvis Kina producerer, eksporteres til netop de rige lande.

Vi overgår tyskerne

Således er en dansker på en delt 10. plads med belgier, når det kommer til at belaste klimaet mest:

  • Hver dansker udleder i gennemsnit 12,2 ton CO2-ækvivalenter (en samlet sum over drivhusgasser).

  • Vores materielle fodaftryk med 16,8 ton er også i den høje ende, bl.a. overgår vi tyskerne og er tæt på amerikanerne, men borgerne i Luxembourg og Australien giver dog klart baghjul til alle andre lande med hhv. 27,6 ton og 26,3 ton.

  • Mht. vandforbruget sniger Danmark sig dog uden for top 10, men stadig i den høje ende med 453 m3 per borger.

En kineseres CO2-aftryk er på blot 1,8 ton, det materielle fodaftryk på 3,1 og vandforbruget på 130 m3. Verdensgennemsnittet for CO2-ækvivalenter er på 3,4 ton, det materielle fodaftryk på 4,9 ton og vandforbruget på 209 m3.

Jo rigere, desto mere sviner man

Studiet viser, at jo rigere et land er, desto mere forbruger indbyggerne, og større er miljøbelastningen per borger.

- Mellem 60 og 80 pct. af miljøpåvirkningerne på planeten kommer fra husholdningernes forbrug. Hvis vi ændrer forbrugsvaner, vil det få en drastisk effekt på vores økologiske fodaftryk, siger Diana Ivanova, en af forskerne bag studiet, til Gemini.no.

Eksempelvis bruges der 15.415 liter vand for at producere ét kg oksekød. Én liter komælk kræver 1.050 liter vand, mens én liter sojamælk blot kræver 297 liter vand.

20 pct. af forbrugernes udledning af drivhusgasser kommer fra bilerne og opvarmning af boligerne, mens de øvrige 80 pct. skyldes sekundære effekter fra produktionen af de produkter, vi køber.

Se alle tal over de 43 landes forbrug på Geminis hjemmeside (eksternt link).

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE