Topnyheder

Luftforurening dræber hvert år et antal svarende til Danmarks befolkning


5,5 millioner mennesker dør hvert år før tid som følge af luftforurening, viser et nyt studie. Foto: Pixabay

Hvert eneste år dør 5,5 millioner mennesker på grund af luftforurening primært fra biltrafikken og kulkraftværker, og medmindre vi får nedbragt forureningen, vil dødstallet stige. Det viser et nyt studie udarbejdet af forskere fra USA, Canada, Kina og Indien. Det skriver ScienceDaily.

Ifølge forskerne står det særligt slemt til i vækstøkonomierne Kina og Indien, hvor 55 pct. af de 5,5 millioner mennesker, i 2013 omkom på grund af luftforurening.

- Luftforurening er den fjerdestørste dødsårsag i verden og klart den største miljømæssige risikofaktor for sygdomme, siger Michael Brauer, professor ved University of British Columbia's School of Population and Public Health i Vancouver, Canada, til ScienceDaily.

- Ved at sænke luftforureningen kan man meget effektivt forbedre befolkningens sundhed, tilføjer han.

Verdens fjerdestørste dræber

I Kina er den største årsag til luftforurening afbrændingen af kul; alene dét kostede 366.000 kinesere livet i 2013, viser studiet.

På globalt plan er luftforurening dermed en større dræber end overvægt, underernæring, alkohol- og stofmisbrug og seksuelt overførte sygdomme. Og dødstallet vil blive højere, hvis ikke forureningen bliver nedbragt, fordi menneskets levealder stiger, og ældre mennesker er mere sårbare over for luftforurening end yngre.

Derudover øger forureningen risikoen for luftvejs- og hjertesygdomme samt lungekræft.

87 pct. af verdensbefolkningen lever nu i områder, hvor luftforureningen er på et skadeligt niveau målt ud fra Verdenssundhedsorganisationen WHO's grænseværdier.

Forurening koster

Ikke nok med at der er en sundhedsfare forbundet med luftforurening - det er også en økonomisk udgift for samfundet, forklarer professor Michael Brauer over for BBC:

- I USA ved vi, at for hver dollar, der bruges på at forbedre luftkvaliteten, sparer vi mellem fire og 30 dollars i omkostninger i sundhedssystemet.

En rapport fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi i 2013 konkluderede, at 3.300 danskere årligt dør før tid på grund af luftforurening, som samlet set koster det danske samfundet 28 mia. kr. i sundhedsudgifter og tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med sygedage.

I december stemte Danmark dog imod et EU-forslag om at sænke luftforureningen i unionen, selvom forslagets hensigt var at styrke folkesundheden og mindske omkostningerne i forbindelse med forureningen. Miljøminister Eva Kjer Hansen argumenterede for nej'et med, at det ville skade landbrugets konkurrenceevne, da en eventuel aftale vil betyde, at landbruget skal sænke sin forurening med ammoniak.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE