Topnyheder

Flere svin rammes af uforklarlige mavesår


Flere danske svin får mavesår, men man ved ikke hvorfor. Foto: Pixabay

Det seneste halve år er flere grise i de danske svinestalde blevet ramt af mavesår - og dyrlægerne aner ikke hvorfor. Det skriver dr.dk.

- Det har været et større problem, end vi hidtil har set. Vi har ikke set en voldsom stigning i antallet af virusinfektioner hos svinene, så det kunne tyde på, at noget nyt er med til at trigge det her, siger Claus Heisel, der er svinefagdyrlæge og chefdyrlæge hos Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste, til dr.dk.

Mavesårene kan ikke behandles med smertestillende medicin, da det er blodfortyndende, og hos Sønderjysk Landboforening er man bekymret over problemet, fordi smerter hos grisene betyder, at de vokser langsommere og skal have mere foder, hvilket øger landmandens omkostninger.

SEGES Videncenter for Svineproduktion, der hører under Landbrug og Fødevarer, har nu sat flere undersøgelser i gang for at finde ud af, hvad der forårsager mavesårene.

Mange døjer med mavesår

Det er i forvejen kendt, at risikoen for mavesår hos svin øges, når grisene ikke får tilstrækkeligt med grovfoder - noget, der er et udtalt problem i det konventionelle og frilands landbrug. Der er større krav til grovfoder i økologi. Det er imidlertid ikke klart, hvad årsagen til den stigende forekomst af mavesår skyldes, og om det også inkluderer økologiske grise.

- Hver anden so og hvert tredje slagtesvin har mavesår, og det sker bl.a. fordi søerne fodres med forkert foder. Moderne foder indeholder ingen fibre og for lidt struktur til grisenes maver Grises maver skal have foder med fibre og struktur, ellers kan de få mavesår. Mavesår er forbundet med smerte og ubehag. Nogle søer dør, fordi de forbløder pga. mavesår, skriver Dyrene Beskyttelse på sin hjemmeside.

Problemet har været kendt længe

Dyrenes Beskyttelse har de seneste år forsøgt at råbe myndigheder og branchen op, fordi der længe har været store problemer med mavesår i svineproduktionen.

I 2013 satte Landbrug & Fødevarer tal på, hvor stort problemet reelt var efter at have undersøgt 80 danske besætninger: 29 pct. af slagtesvinene havde mavesår eller ar efter mavesår, og halvdelen af søerne havde mavesår.

Året efter skulle en screening på slagterierne hjælpe svineproducenterne med at vide, om deres svin havde haft mavesår. Den screening er dog blevet udskudt flere gange.

- Man har ikke været villig til at betale den pris, der skal til for at sikre svinene bedre levevilkår. Den handlingsplan, der findes for at forbedre vilkårene, er slet ikke blevet sat i værk, siger Birgitte Damm, der er chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, til dr.dk.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE