Topnyheder

Danskerne skrotter 10 kæledyr om dagen


Danskerne kasserede sidste år 3.389 katte, der blev efterladt i naturen eller på rastepladser. Tallet dækker selvsagt ikke over de dyr, som ikke blev fundet. Foto: miramar2009/flickr

Flere danskere ser på kæledyr som affald og skiller sig af med dem, når de ikke ønsker at have dem længere. På ét år er antallet af dyr efterladt i vejkanten og på parkeringspladser steget med ca. 70 pct. Det skriver Dyrenes Beskyttelse på sin hjemmeside.

I 2015 blev 3.998 kæledyr smidt ud af deres ejere, hvilket i gennemsnit svarer til over 10 dyr om dagen. Tallet var i 2014 på 2.365 kæledyr.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man kan svigte sit dyr på den måde og overlade det til en uvis skæbne. Men det mest urovækkende er, at tendensen er stigende, siger Jens Jokumsen, der er chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

Det er især katte, der efterlades af deres ejere. Således var 3.389 af de kasserede kæledyr katte, hvilket svarer til 85 pct. Nummer to på listen er kaniner, hvoraf 363 blev smidt ud, mens eksotiske fugle blev det tredjemest kasserede dyr med 61 efterladte individer.

Derudover er skildpadder, rotter, fritter, marsvin, slanger, krybdyr, hamstere, hunde, høns og ænder registreret på Dyrenes Beskyttelses liste.

Opfordring: Tænk jer godt om

Jens Jokumsen opfordrer folk til at tænke sig grundigt om, inden de anskaffer sig et kæledyr.

- Når man anskaffer sig et dyr, påtager man sig ansvaret for et levende væsen, og det ansvar gælder hele dyrets liv. Det er derfor vigtigt, at man overvejer grundigt, om man har overskud til at have et kæledyr, inden man anskaffer sig et, siger han.

Står man alligevel i situationen, at man bliver nødt til at gå af med sit kæledyr, kan man mod betaling aflevere det på et af Dyrenes Beskyttelses internater, hvis der er plads. Pengene går til pasning, foder og pleje, indtil der bliver fundet nye ejere. På den måde sikrer man en god fremtid for dyret, som ellers kan have svært ved at overleve på egen hånd i naturen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE